Slovenija
2 ogledov

Podpisi na poti v državni zbor

družinski zakonik Saša Despot
Podpisi v podporo referendumu o družinskem zakoniku jutri opoldne romajo v državni zbor.

Civilna iniciativa za družino in pravice otrok bo jutri opoldne v državni zbor vložila nekaj več kot  42 tisoč podpisov, zbrali so jih sicer okrog 43.400, vendar podatki pri vseh niso bili popolni. 

Državni zbor je družinski zakonik sprejel 16. junija lani, že naslednji dan pa je Civilna iniciativa za družino in pravice otrok takoj začela dejavnosti za razpis referenduma o zakoniku. Zbiranje 40 tisoč podpisov za referendum se je začelo prvega septembra, vendar je parlament dan za tem izglasoval zahtevo za ustavno presojo posledic referenduma.

Potem ko je ustavno sodišče odločilo, da referendumu o zakoniku ne nasprotuje, je iniciativa tretjega januarja nadaljevala z zbiranjem podpisov. Potrebnih 40 tisoč podpisov so sicer zbrali že do šestega januarja. Vodja iniciative Aleš Primc pa je že večkrat pojasnil, da se zavzemajo, da bi bil referendum čim prej oziroma skupaj z nadomestnimi županskimi volitvami, ki bodo 11. oziroma 25. marca.

Kompromis hitro propadel

Pred dnevi pa je Družinska pobuda pripravila kompromisni predlog družinskega zakonika, zaradi katerega po njihovem mnenju ne bi bilo potrebe po referendumu. Vendar s predlogom ni uspela, saj bi ga podprla manj kot polovica poslancev. Zato so po besedah Primca prisiljeni vložiti podpise za razpis referenduma.

Državni zbor mora referendum razpisati v sedmih dneh po vložitvi zahteve, do dneva glasovanja pa ne sme preteči manj kot 30 in ne več kot leto dni. Če bo zakonik na referendumu zavrnjen, zakonodajalec leto dni ne bo smel sprejemati zakona z enako vsebino.

Komentarjev 1
  • Avatar AtaAufbiks
    AtaAufbiks 20:05 03.februar 2012.

    Glasoval bom ZA, ker mislim, da morajo vsi otroci imeti enake pravice, klerofašisti pa jih jim kratijo!