Slovenija
8 ogledov

Podpisi za referendum o malem delu

"Mladi, ki končajo šolanje, in sto tisoč brezposelnih potrebuje normalno delo, n Žurnal24 main
3. januarja sindikati začenjajo z zbiranjem podpisov za referendum proti zakonu o malem delu. Če bodo hkrati zbirali tudi podpise za tako imenovani pokojninski referendum, še ni znano.

"Sindikati bomo storili vse, da pride do referenduma in da na referendumu zaustavimo ta zakon,“ je danes za zurnal24.si povedal prvi mož svobodnih sindikatov Dušan Semolič. Pri tem je še enkrat izpostavil, da se zna zgoditi, da malo delo dolgoročno izrine delo za nedoločen čas. "Malo delo je delo po napotnicah, delo za katerega delodajalci ne plačujejo ne bolniške, ne regresa, ne odmora,“ poudarja Semolič.

Sindikati imajo 35-dnevni rok, da zberejo 40 tisoč podpisov. Pred upravnimi enotami bodo postavili stojnice, kjer bodo zbirali podpise. "To je zahtevno delo, toliko podpisov ni enostavno zbrati, vendar upamo, da bomo uspeli,“ pravi Semolič.

Boj tudi za "pokojninski referendum"
Kot je znano, je vseh sedem sindikalnih central napovedalo tudi zbiranje podpisov za referendum o pokojninski zakonodaji. V ta namen so 15. decembra v državnem zboru že oddali več kot 22.100 podpisov volivcev, ki podpirajo pobudo za začetek postopka za razpis referenduma.

Če bodo sindikati zbirali podpise za razpis obeh referendumov, še ni znano. Državni zbor namreč še ni določil roka za zbiranje podpisov za zakon glede pokojninske zakonodaje. "Rok naj bi predsednik državnega zbora določil predvidoma jutri,“ pojasnjuje Semolič.

"V vsakem primeru pa politiki grozijo, da bodo po tem, ko bo znan razpisni rok za pokojninski referendum, predlagali državnemu zboru, da to pobudo za referendum poda na ustavno presojo,“ dodaja Semolič. Če bo državni zbor sprejel to pobudo, se prekine zbiranje podpisov za pokojninsko zakonodajo in nadaljuje le za malo delo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.