Slovenija
34 ogledov

Podpisi za skupek interesov

Proti referendumu so ob Fedji Koširju (desno) nastopili tudi predstavniki civiln Žurnal24 main
Referendum. Dvanajst civilnih iniciativ skupaj proti prostorskim načrtom.

Podporniki referenduma o strateškem in izvedbenem prostorskem načrtu Mestne občine Ljubljana (MOL), zbrani v ljubljanskih civilnih iniciativah, so včeraj na Upravni enoti Ljubljana Center oddali prve podpise za razpis referenduma.

V nekaj mesecih

Posledice. Referendum ne pomeni, da je razvoj Ljubljane ustavljen, zagotavljajo pobudniki.

“Referendum pomeni le, da je treba nepravilnosti odstraniti, to pa ne traja sto let. To je vprašanje nekaj mesecev,”
je zagotovil Fedja Košir.

Če referendum uspe, se odloka razveljavita, mestna občina pa ju mora po mnenju predlagateljev spremeniti v določenih delih.

Pereča pozidanost mesta
Prvopodpisani Fedja Košir, arhitekt, je na tiskovni konferenci pred tem opozoril, da bi odloka omogočala špekulacijo z zemljišči; po njegovih besedah so se po namembnosti spreminjala v zazidljiva na željo le nekaterih posameznikov, prošnjam številnih drugih Ljubljančanov pa na MOL niso ugodili.

Opozoril je tudi, da se predvidene gradnje zajedajo v zelene kline mesta, da je ureditev poglobljene železnice šele po dograditvi železniške postaje najdražja možna rešitev, nedorečeno pa se mu zdi obravnavanje obsavskih bregov.

“Ta vprašanja so zelo pereča za vsakega Ljubljančana. Nepomembno je, ali je nekdo strokovnjak in nestrokovnjak. Nestrokovnjaki imajo še večjo pravico, da postavljajo vprašanja in nanje dobivajo jasne odgovore,” je dodal.

Prav jasnih odgovorov naj pri sprejemanju načrtov ne bi bilo, od nekaj tisoč podanih pripomb jih je bilo upoštevano minimalno, katere točno, pa ni bilo nikjer objavljeno. Košir je izpostavil, da je namesto okoli 30 MOL menda pridobila le sedem soglasij ministrstev in pristojnih služb.

“Skupni interes Ljubljane je vsota vseh posameznih interesov nas majhnih Ljubljančanov in nekakšen kompromis med njimi,” pa je dejal Kajetan Bajt iz civilne iniciative Drugačna Tobačna.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.