Slovenija
22 ogledov

Podpisi zbrani, vloženi drug teden

družinski zakonik, protest proti posvojitvam homoseksualcev Žurnal24 main
Civilna iniciativa naj bi zbrala 40 tisoč podpisov in jih namerava konec naslednjega tedna vložiti v državni zbor. Zgodba z referendumom o družinskem zakoniku se bo z zahtevo za razpis nadaljevala. Referendum bo najverjetneje marca.

Za razpis referenduma o družinskem zakoniku je bilo zbranih dovolj, torej 40 tisoč podpisov, je za STA potrdil Aleš Primc iz Civilne iniciative za družino in pravice otrok. Ob tem je pojasnil, da bodo zahtevo za razpis referenduma v državni zbor vložili predvidoma ob koncu naslednjega tedna.

Državni zbor je sicer odločitev o zahtevi za ustavno presojo posledic referenduma izglasoval 2. septembra, dan po tem, ko so pobudniki referenduma začeli zbirati podpise za zahtevo za njegov razpis. V dveh dneh so jih zbrali več kot 25 tisoč, zbiranje podpisov pa se je prekinilo do odločitve ustavnega sodišča.

Ustavno sodišče pa je decembra lani odločilo, da referenduma ne bo prepovedalo, v skladu s tem pa so pobudniki od torka tudi nadaljevali z zbiranjem podpisov podpore za referendum. Tako so v štirih dneh zbrali še preostale potrebne podpise, po vložitvi zahteve pa bo državni zbor moral razpisati referendum in določiti dan glasovanja najkasneje v sedmih dneh po vložitvi zahteve. Predvideva se, da bi referendum lahko izvedli v mesecu marcu.

V teh dneh ponovno tako nasprotovanja kot podpora

Minister za delo, ki opravlja tekoče posle, Ivan Svetlik, je v oddaji Pogledi Slovenije na TV Slovenija pojasnil, da nasprotniki družinskega zakonika prisegajo na družino, ki jo sestavljajo mati, oče in otroci, medtem ko zakonik pravi, da to je družina. Družine pa so tudi rejniške, enoroditeljske in družine neporočenih. "Družinski zakonik želi dati vsem družinam enak položaj," je še poudaril Svetlik.

Tajnik Komisije za pravičnost in mir pri Slovenski škofovski konferenci Tadej Strehovec pa je izpostavil, da bi z redefinicijo družine prišlo v slovenski družbi do neke vrste socialnega inženiringa, simbolnega razvrednotenja družine in relativizacije institucije družine. Poleg tega pa naj bi prišlo tudi do omejevanja demokratičnih standardov, kar se je v preteklosti že pokazalo z diskriminacijo nasprotnikov družinskega zakonika.

Različna mnenja o družinah

Nekdanja ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal je v Pogledih dejala, da se Cerkev zaveda svoje moči in da igra vlogo moralne avtoritete. Kot pravi, se je leta mižalo pred zlorabami otrok v Cerkvi, danes pa se Cerkev šteje za razsodnika, kaj je naravno in dobro za otroke.

Članica stranke Nova Slovenija Alenka Šverc je povedala, da v stranki jasno zagovarjajo biološki argument, da so družina ženska, moški in otroci, ne pa dve ženski ali dva moška in otroci. Poleg tega zagovarjajo tudi psihološki argument, da je homoseksualni moški lahko dober oče, ne more pa biti dobra mama.

Solastnica cafeja Open Barbara Rajgelj pa je v omenjeni oddaji poudarila, da so homoseksualni starši enako skrbni in ljubeči kot heteroseksualni.

Komentarjev 16
  • bojovi 20:30 06.januar 2012.

    Če je cerkev za, potem sm jst proti. Čeprov ne vem o čem se sploh gre o tem D. zakoniku.

  • francek 12:36 06.januar 2012.

    REFERENDUM NE BO PADEL, KER VEČINA V SLO VERJAMEM0 V VREDNOTE DRUŽINE. HOMIČI PA BODO MORALI POČAKATI NA BOLJŠE ČASE.

  • bdso1 12:30 06.januar 2012.

    bdso1 / danes, 12:27Nihče,nihče ne more spreminjat definicijo družine!! To je zapisano in definirano LE V NARAVI!! To razlago je potrebno le pravilno prebrat in razumet,seveda,če imaš sposobmnost razumevanja naravne definicije!! ANOMALIJE pa so se dogajale skoz ves ...prikaži več razvoj človeka!!??? In tudi pri NEGATIVNIH anomalijah je narava poskrbela,da so prej ko slej te negativne anomalije obsojene na propad. Saj jim narava ni podarila MOŽNOSTI razvoja in ne razmnoževanja !!!DRUGAČNA RAZLAGA DRUŽINE, JE LE PLOD BUJNE ČLOVEŠKE DOMIŠLJIJE!!????