Slovenija
62 ogledov

Podpolkovnik bi rubil falcon in ladjo Triglav

slovenija 16.10.09, falcon, vladno letalo, brnik, foto: bostjan tacol Boštjan Tacol
Po pisanju današnjega Dnevnika je odvetnik podpolkovnika Slovenske vojske na sodišče vložil predlog za rubež, zaradi katerega bi naša država lahko ostala brez falcona in ladje Triglav.

Ker Obrambno ministrstvo RS častniku vojske ni pravočasno vrnilo dobrih 2.600 evrov dolga, je njegov odvetnik na sodišče vložil izvršilni predlog za "rubež premičnin, ki so v lasti dolžnika – stoli in drugo pohištvo Vlade Republike Slovenije, ladja Triglav 11, Svetlyak, 375 ton, zrakoplov falcon 2000 EX, Dassault Aviation, Francija, in druge premičnine, ki so na naslovu dolžnika ali kjer koli drugje," piše današnji Dnevnik.

Od kje dolg? Podpolkovniku je obrambno ministrstvo plačalo šolanje tujega jezika, a ker je zbolel, šolanja ni dokončal. Obrambno ministrstvo je od njega terjalo povrnjene stroške izobraževanja, zaradi česar je ministrstvo zoper svojega pripadnika sprožilo tudi sodni postopek, ki ga je po treh letih izgubilo. Sodba delovnega sodišča je postala pravnomočna 4. aprila letos, izvršljiva pa 13. maja. Na ministrstvu podpolkovniku sodnih stroškov, ki bi mu jih morali vrniti, niso nakazali, zato se je odločil za rubež.

Zavlačujejo s plačilom tistega, kar so dolžni

Odvetnik Klemen Vogrinec je za Dnevnik povedal še, da bi se za rubež lahko odločil v najmanj polovici primerih pripadnikov vojske, ki jih zastopa. "Sprašujem se že, ali ministrstvo za obrambo morda kar načrtno oziroma sistemsko ne poravnava svojih dolgov v roku," je povedal za Dnevnik in dodal, da obrambno ministrstvo konstantno zamuja s plačili po tistem, ko izgubi na sodišču.

Na obrambnem ministrstvu zatrjujejo, da stroške oziroma dolgove vedno poravnavajo sproti, morebitne zamude, pravijo, pa včasih nastajajo le zaradi tega, ker morajo pri vračanju ravnati skladno s postopkovnimi pravili. "Praksa kaže, da to zagotovo ne drži," opozarja Vogrinec, ki je le nekaj dni po vloženem predlogu za rubež na svoj transakcijski račun prejel poplačilo glavnice dolga v višini 2604,85 evra.

Obrambno ministrstvo je glavnico sicer poplačalo, zamujajo z obrestmi; trenutno njihov dolg znaša okrog sto evrov. Zaradi tega zneska bi rubili ladjo in letalo? Odvetnik poudarja, da gre predvsem za opozorilo, da naj tisto, kar so dolžni, plačujejo redno.

dezurni@zurnal24.si

 

Na nagradno igro se prijavite TUKAJ.

Komentarjev 11
  • Avatar Džoser
    Džoser 07:06 11.junij 2016.

    Naj raje rubijo vsem poslancem na čelu z kvazi ministri in predsednikom vlade,ker so totalno nesposobni in do obisti skorumpirani.VSI NE SAMO NEKATERI!!

  • zdrej 17:58 10.junij 2016.

    Saj bo letalo prodal, pa potel dal del sredstev nazaj. Tako kot to delajo GLUPI pravniki, sodniki in vsi pod njimi. Zarubijo vrednost 100.000€ ko pa je dolg minimalen.

  • sprehajalec 17:16 10.junij 2016.

    Ni se še rodil junak, ki bi premagal Delovno sodišče. Inštitut, ki je takšna relikvija komunizma, kot Leninov mavzolej v Moskvi.Edino lepotno napako ima to sodišče, da je učinkovito le za pogodbe iz javnega sektorja.