Slovenija
36 ogledov

"Podpora mi laska, a je velika obveza"

1/3
Žurnal24 main
Novi minister za zdravje Dorjan Marušič je ob primopredaji od svojega predhodnika Boruta Miklavčiča med najbolj vročimi temami v zdravstvu izpostavil napovedano izgubo ZZZS.
Samo za eno stvar mi je žal, da sem se o zakonu o zdravstveni dejavnosti predolgo pogajal in da sem se bil prisiljen pogajati. Prej bi morali odločati. Minister nosi odgovornost, on mora pripraviti zakon, upam, da bo Marušič to mojo napako popravil.
Borut Miklavčič

Globalno vprašanje v zdravstvu je po Marušičevih besedah, kako bo financirano letošnje leto. Sicer pa je novi zdravstveni minister med pomembnimi temami omenil tudi investicijske projekte ministrstva v ljubljanskem kliničnem centru in na onkološkem inštitutu.

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) po njegovih besedah letos čakajo zelo veliki izzivi, treba bo prioritetno kupovati določene storitve, ne pa samo zniževati cene ali jih prilagajati razpoložljivim sredstvom. Marušič se zavzema za večjo avtonomnost zavoda in njegovo usmeritev v aktivnega naročnika in kupca.


Prvi korak je že narejen

Glede varčevalnih ukrepov je dejal, da je prvi korak vlada naredila že s tem, ko je potrdila finančni načrt, ki predvideva za 33 milijonov manj sredstev bolnišnicam. Za bolnišnice bo to po njegovih besedah velik zalogaj, obstaja še nekaj rezerv, novi minister pa računa tudi na nadaljevanje aktivnosti za povečanje vloge primarne ravni zdravstva.

"Podpora mi laska, a je velika obveza"
Visoka podpora, ki so mu jo v sredo ob potrditvi izkazali poslanci, po Marušičevih besedah "laska, je pa huda obveza". Glede Miklavčičevih nasvetov, ki jih je podal v sredo, naj več delajo, da bo zavarovanec v Sloveniji bolj zadovoljen, je Marušič odvrnil, da mu je soproga, ko se je pogovarjal s predsednikom vlade o tem, ali bi prevzel posel, dejala, da ni primeren kandidat, ker premier zahteva 12 ur dela na dan, on pa dela 16 ur.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.