Slovenija
31 ogledov

Podpora pošiljanju v pokoj

Maks Tajnikar Žurnal24 main
Zdravniki. Sindikat Fides podpira takojšnje upokojevanje, strokovnjaki ne.

Sindikat zobozdravnikov in zdravnikov Fides podpira predlagani ukrep vlade, da se upokojijo zdravniki, ki že izpolnjujejo pogoje in jih na delovnih mestih ne potrebujejo več. "Ne vem pa, kako bo to mogoče izpeljati," je povedal predsednik Fidesa Konrad Kuštrin.

Dodal je, da sicer zdravniki pri delu ne vztrajajo vedno sami: "Ponekod vodstvo ustanov zdravnike, ki izpolnijo pogoje za upokojitev, prosi, naj še ostanejo na delovnem mestu, dokler mladi ne zaključijo specializacije."

Delajo, ker jih potrebujejo

Strokovni direktor pediatrične klinike Rajko Kenda pošiljanja v pokoj povprek ne podpira: "Kdor je produktiven, bi moral v luči pokojninske reforme delati. Če nekdo dela samo zato, ker je plača višja od pokojnine, pa bi se spodobilo, da potegne to potezo." Meni, da je zaradi primanjkljaja kadra v zdravstvu več takih, ki zares delajo, kot tistih, ki se temu izogibajo, kot dodaja, pa se je sicer v velikih sistemih bolnišnic lažje "skriti" kot v primarnem zdravstvu.

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana je trenutno 174, v UKC Maribor pa 39 zaposlenih, ki že izpolnjujejo pogoje za upokojitev. V Ljubljani se bo ta številka do konca leta povzpela na 219 zaposlenih, le šest pa jih je že podalo predlog za upokojitev. Sicer je v UKC Ljubljana 7.544 zaposlenih, v Mariboru, kjer bo konec leta pogoje za upokojitev izpolnjevalo 71 zaposlenih, pa jih je okoli 2.800.

V mariborskem UKC trije pogoje izpolnjujejo več kot pet let, od teh eden več kot sedem, eden pa že slabih devet let. Več kot štiri leta izpolnjuje pogoje kar pet zaposlenih. Za letos predvidevajo, da se jih bo od vseh teh upokojila vsaj polovica. "Glede na to, da se naši zaposleni sami odločijo, kdaj se bodo upokojili, jih o razlogih za takšno odločitev ne sprašujemo," so povedali v UKC Maribor in dodali, da kadrovska služba le vodi evidenco in zaposlenega obvesti, ko izpolnjuje pogoje.


Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.