Slovenija
18 ogledov

Podporniki Janše v središču Lj

Shod v podporo Janši
1/21
David Jug
Kot je bilo napovedano, v središču Ljubljane se je pred ustanovno sejo novoizvoljenega parlamenta zbralo okrog 300 podpornikov Janeza Janše.

Malo po osmi uri zjutraj so se v središču prestolnice že začeli zbirati podporniki prvega moža SDS-a Janeza Janše, ki se je na ustanovno sejo parlamenta kot poslanec, katerega mandat je sicer še v zraku, pripeljal iz zaporov na Dobu. Po naših informacijah je iz Mirne proti Ljubljani krenil ob 8. uri.

Podporniki so skandirali Janševo in tudi Krkovičevo ime; malo pred deveto uro so se namenili pred sodišče prižigati sveče. Shod so prijavili.

Aleš Primc je med drugim dejal, da verjamejo, da ima tudi sodnica Žalikova materinska čustva. "Kako ne razume, da ima Janez Janša doma ženo in otroka in da potrebujejo očeta in moža." Zbrani skandirajo "Kučana v zapor", pri tem pa med drugim poudarjajo, da predsednika vrhovnega sodišča Branka Maslešo pozivajo, naj primera Janša sodišče ne obravnava absolutno prednostno, ker ni nič drugačen, kot ostali državljani. "Janez Janša ni nič prosil. V skladu z ustavo pa zahtevamo, da o njegovem primeru odločijo takoj."

"Tudi v Ukrajini vztrajali več mesecev"

Janša je v govoru na odru, ki so ga postavili protestniki, med drugim poudaril, da nobena krivica na svetu dolgoročno ne preživi, če se en sam glas dvigne proti njej in če ta glas vztraja. "Ko vemo, da imamo prav, je treba vztrajati," je dejal. Zahvalil se jim je, da vsak dan prihajajo pred sodišče, ki bi morala biti hiša pravice, pa to po njegovih besedah še ni.

Dotaknil se je tudi nedavnih volitev in dejal, da "živimo v času, ko so razmere tako izkrivljene, da je v hišo demokracije izjemno lahko priti, tudi če se ustanovi stranko dva meseca pred volitvami". Težko pa je v njej ostati, je dejal in čestital poslancem SDS, ki so uspeli priti v parlament, saj je bilo to "bistveno težje, kot pa brez obraza, brez programa, brez moralne kredibilnosti na medijskem valu in manipulacijah pobirati glasove, pa čeprav je le polovica volilnega telesa prišla na volišča".

"Ta hiša, ki se zida po volitvah, je hiša, zgrajena na pesku, ta pa ne more dolgo obstati in biti varen dom za nekoga. Vsi, ki smo tu zbrani, želimo zgraditi hišo na trdnih temeljih. To so lahko spoštovanje človekovih pravic, neodvisno sodstvo in poštene volitve," je med drugim dejal Janša.

Pri tem je potegnil vzporednice tudi z Ukrajino in spomnil, da so tudi tam več mesecev vztrajali na trgu, preden se je režim zrušil.

V središču Ljubljane so se zbrali tudi nasprotniki Janševih podpornikov, ki so se med drugim sprehajali z rdečo zvezdo. Tudi poslanci Združene levice so na ustanovno sejo državnega zbora prišli skupaj s svojimi podporniki, ki so imeli transparente rdeče zvezde.

Protestnike je sprejet tudi Pahor

Janševi podporniki so nekaj časa vztrajali tudi pred predsedniško palačo in želeli, da jih nagovori predsednik republike Borut Pahor, ki jih ni nagovoril, saj običajno ne nagovarja množic pred palačo. Po poročanju STA je Pahor nato predstavnike odbora sprejel, da so mu izročili peticijo.

Protestniki so se po obisku predsedniške palače vrnili v park ob parlamentu, a se kmalu zatem razšli. Ob tem je predstavnik odbora Aleš Primc v izjavi novinarjem izrazil zadovoljstvo, da so danes "zmagali razum, demokracija in pravica", pri tem pa izpostavil, da je Janša prišel na sejo samostojno, prav tako mu je DZ potrdil mandat, kot vsem ostalim poslancem.

Komentarjev 25
  • pjosko 00:11 08.avgust 2014.

    buahahahahahah...dobra.

  • pjosko 00:11 08.avgust 2014.

    čas je ze pokazu svoje ce nisi ze opazu.navi si budilko morron.

  • pjosko 23:54 07.avgust 2014.

    ej kje se dobi teh 20 euru za protestirat?prosim ce kdo ve da mi javi ker bi rabu protestirat.Prosim za razumevanje, imam doma ženo in otroka in potrebujejo očeta in moža z vsaj 20 evri na dan."drgac ne pijem,sendvic prnesem ...prikaži večem s sabo.kouc in bandiero tudi.