Slovenija
28 ogledov

Podporniki le pričakali Janšo

protesti
1/20
Žurnal24 main
Pred vrhovnih sodiščem se je zbralo nekaj sto ljudi, ki so prisluhnili nagovoru predsednika največje opozicijske stranke, ki so ga danes izpustili iz zapora na Dobu.

Predsednik SDS Janeza Janša se je zbranim podpornikom pred ljubljanskim vrhovnim sodiščem, zahvalil, ker so vztrajali z njim in povedal, da je "danes konec nekega začetka, a še ni konec poti". Podporniki zbrani v Obdoru 2014 so se vsakodnevno pred vrhovnim sodiščem zbirali že od začetka Janševe prestajanja zaporne kazen na Dobu - 20. junija. V nagovoru je Janša okrcal tudi medije, ker niso poročali dovolj: "Ljudem se odreka pravica do obveščenosti, kar je osnovna človekova pravica".

Janša je nadaljeval, da je sodba v primeru Patria le ena izmed tisočih krivičnih sodb, ki so jih izrekla sodišča. "Niso vsi sodniki slabi, a gojila se je negativna selekcija, saj so tisti, ki so sodili krivično, prišli višje." Izpostavil je še, da se mora sodstvo prečistiti: "Sodijo naj tisti, ki niso kršili človekovih pravic."

Na prizorišče so podporniki prinesli več slovenskih zastav in rdečih nageljnov, ki so bili tudi doslej stalnica shodov v podporo Janši. Transparenti, ki so jih nosili podporniki, pa v večini nasprotujejo nekdanjemu predsedniku Milanu Kučanu in predsedniku vrhovnega sodišča Branku Masleši. Slišati je bilo tudi petje, več pikrih komentarjev so udeleženci usmerili na delovanje sodišča. Zbrani pa so vzklikali tudi udbomafija, hlapci in danes je začetek konca.

Član Odbora 2014 Aleš Primc je v nagovoru zahteval odstop Masleše in generalnega državnega tožilca Zvonka Fišerja. V Oboru 2014 pa zahtevajo tudi poimensko objavo sodnikov in tožilcev, ki so sodelovali pri posameznih sodbah in tudi objavo njihovega premoženjskega stanja. Javno glasovanje v senatih in javno obravnavo sodnih postopkov. Podporniki so predloge podprli z vzkliki "tako je, tako je". Ob koncu pa so zahtevali še ukinitev trajnega mandata sodnikov. Odbor 2014 od vlade v enem mesecu zahteva pripravo zakonodajnih predlogov, sicer jih bodo spisali sami in vložili v zakonodajni postopek. S protesti pred sodiščem pa bodo nadaljevali enkrat tedensko do spremembe zakonodaje ter odstopa Fišerja in Masleše. Ob koncu Primčevega nagovora pa je množica vzklikala tudi "Kučana v zapor".

 

 

Več o odločitvi ustavnega sodišča si lahko preberete tu.

Komentarjev 26
  • mrki 23:58 13.december 2014.

    a sklepaš po sebi ? in Murgelski taktiki ?

  • encijan 18:24 13.december 2014.

    Naštej škode, prosim.

  • encijan 18:22 13.december 2014.

    S ta bo na čelu! Drugi naj pa še malo počakajo.