Slovenija
18 ogledov

Podražitev bonov je bila upravičena

1/2
Žurnal24 main
Minister za delo, družino in socialne zadeve Ivan Svetlik zagovarja podražitev študentskih bonov ter zavrača možnost dviga subvencije. Študenti so protestirali pred DZ.
"Cena študentskih bonov za prehrano je bila zadnji dve leti nespremenjena, zato smo na ministrstvu pristali na rahlo povišanje maksimalne cene," je pred odborom DZ za delo dejal minister za delo, družino in socialne zadeve Ivan Svetlik . "Od zadnjega dviga višine državne subvencije je država v deflaciji, kar ne upravičuje dviga naših transferjev," je dodal.

Po njegovem so študenti sicer sami zahtevali odprt sistem, tudi sedaj pa še vedno "lahko odločajo o tem, ali gredo k tistim, ki imajo nižje cene za določene obroke, ali pa tistim, ki imajo višje cene." Kot je še spomnil, so študentom šli naproti s štipendijsko politiko in subvencijami, ob čemer je treba upoštevati, "da se razmere spreminjajo in da mora vsak del bremen vzeti nase."

Študenti protestirali
Ob 12.00 se je pred poslopjem državnega zbora (DZ) v okviru akcije Najcenejše študentsko kosilo zbrala večja skupina študentov. Z akcijo, ki jo je organizirala Neodvisna študentska mreža (NŠM), so želeli opozoriti na vse slabši položaj študentov, ki mu botruje tudi nedavna podražitev bonov. Parlament pa so si izbrali, ker cena subvencioniranega študentskega bona marsikje znaša več kot kosilo poslancev in zaposlenih v DZ.

Študentsko kosilo za 0,77 evra
Študente so pred parlamentom sprejeli trije člani poslanske skupine SD. Luka Juri, Matevž Frangež in Dejan Levanič so premraženim študentom delili čaj. Udeleženci akcije so izračunali, da če bi ceni kosila v restavraciji parlamenta, ki znaša 3,3 evra, odšteli subvencijo, bi stali boni za poslanska kosila 0,77 evra. To pa bi bilo najcenejše študentsko kosilo v Ljubljani. Na željeno kosilo in pogovor pa je v DZ odšlo le nekaj predstavnikov študentov. Parlamentarna menza bi bila tako ali tako premajhna za vse, ki so prišli.

Pozivi ministrstvu, gostincem in študentom

Študentje pozivajo ministrstvo in komisijo za prehrano, naj spremljata podražitve in to ustrezno ovrednotita v naslednjem razpisu. Gostince pozivajo k znižanju cen, da bi bili študentski obroki dostopni vsem. NŠM pa študente poziva k bojkotu restavracij z najdražjimi boni in tistih, ki so bone najbolj podražile. Šou v Ljubljani pa je organiziral peticijo Za cenejše bone!

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.