Slovenija
21 ogledov

Podražitev elektrike, plina in cigaret

Cigarete cigareta istockphoto Žurnal24 main
Danes je začela veljati novela zakona o trošarinah, ki prinaša zvišanje trošarin za električno energijo in zemeljski plin. Podražili se bodo tudi tobačni izdelki, dražje bodo storitve pri Pošti Slovenije.

Trošarina za električno energijo za poslovno in neposlovno uporabo se je tako z enega evra zvišala na 3,05 evra za megavatno uro, kar je manj, kot predvideva novela zakona. Trošarina za elektriko bi se po noveli zakona sicer morala zvišati na 6,05 evra za megavatno uro, 1. novembra pa še dodatno na 12,10 evra.

Trošarina za zemeljski plin za ogrevanje in za pogonski namen se je zvišala z 0,63 centa na 3,63 centa za kubični meter.

Višje trošarine za elektriko in zemeljski plin so le začasne narave, saj bo ukrep veljal le do konca leta 2011.

Zaradi dviga trošarin na cigarete se bodo najbolj prodajane cigarete znamke west in boss podražile za deset centov na zavojček: z 2,50 na 2,60 evra.
Tobačna Ljubljana

Dražji tudi tobačni izdelki
Prav tako se bo zvišala trošarina na cigarete, a je višina trošarine odvisna od drobnoprodajne cene, saj celotni znesek trošarine po novem sestavljata specifična in proporcionalna trošarina. Za cigarete, katerih drobnoprodajna cena je nižja od 2,49 evra, se bo plačevala trošarina v višini 77 evrov za 1000 cigaret, pri dražjih cigaretah pa bo trošarina lahko višja od 77 evrov.

 Trošarine za cigarete se morajo sicer v skladu z evropsko direktivo v vsaki državi članici EU najpozneje do 1. januarja 2014 zvišati na 90 evrov za 1000 cigaret. V Sloveniji se bodo na to raven povzpele že 1. oktobra 2012.

Tudi poštne storitve in Mobitel
Od danes pa so dražje tudi storitve Pošte Slovenije in Mobitela. Pošta Slovenije je za tri cente podražila pošiljanje standardnega in navadnega pisma ter dopisnice - nova cena za pošiljanje standardnega pisma je 29 centov, navadnega do 20 gramov 33 centov in dopisnice 29 centov.

Največji slovenski mobilni operater Mobitel pa je poleg podražitve naročniških paketov te tudi prenovil. Paketi Povezani 11, 22, 33, 44 in 77 so se preimenovali v Mini Povezani, Osnovni Povezani, Opti Povezani, Super Povezani in Mega Povezani. Naročnina v Mini Povezani odslej znaša 13 evrov, v Opti Povezani pa 35 evrov. Naročniški paket Itak Džabest je ohranil ime, a se je podražil s 15 na 19 evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.