Slovenija
940 ogledov

Podražitev elektrike prestavila dopust, vplivala bo tudi na cene izdelkov

Delamaris Žurnal24 main
Običajno so kolektivni dopust v Delamarisu izvedli decembra.

V Delamarisu so zaradi podražitve električne energije kolektivni dopust zaposlenih, ki so ga običajno izvedli v decembru, premaknili na prvi teden januarja, je za STA pojasnil predsednik skupine Pivka - Delamaris Janez Rebec. Zaposleni so na dopustu od silvestrovega do vključno petka, s proizvodnjo bodo ponovno začeli v ponedeljek.

Vzrok za odločitev o prestavitvi kolektivnega dopusta je po Rebčevih besedah "drastična podražitev električne energije iz 70 evrov za megavatno uro na 400 evrov v decembru, ki je vse zelo presenetila". Kot je dodal Rebec, se je cena megavatne ure nato znižala in je zdaj za dvainpolkrat večja kot v začetku. S proizvodnjo v Delamarisu bodo tako ponovno začeli s prihodnjim tednom.

Predvidoma kmalu tudi dvig cen

O ustavitvi proizvodnje v Delamarisu je danes poročal časnik Delo. Ta prav tako navaja Rebca v oceni, da je v podobnem položaju večina živilskih podjetij in da bodo prisiljeni v dvig cen, da bodo lahko preživeli. Rebec pričakuje, da bi višje cene v Delamarisu oz. Pivki morali uveljaviti do 1. marca za vse svoje izdelke.

V Pivki sicer iščejo dolgoročno alternativo tudi v samopreskrbi s sončnimi elektrarnami, še navaja Delo.

Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) je konec lanskega leta opozorila na nevzdržne razmere v gospodarstvu zaradi visokih cen električne energije. Kot so v zbornici navedli takrat, cene elektrike za dobavo v letu 2022 dosegajo tudi do šestkratne vrednosti cen iz leta 2021, zato vse več podjetij razmišlja o začasni zaustavitvi proizvodnje.

GZS je sicer že v začetku oktobra vlado in pristojni ministrstvi pozvala k takojšnjemu ukrepanju zaradi izjemnega porasta cen energentov. Vlada se je na poziv sicer odzvala, a zaenkrat brez konkretnejših ukrepov za gospodarstvo.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • rd2dmk2 16:58 05.januar 2022.

    direktor bo prihranil nekaj tisoč eurov, če se bo vozil s službenim električnim avtom, delavec bo pa cel mesec tolkel pasjo radost. vlada se pa hvali z visoko gospodarsko rastjo.. no kot se hvalijo eni 4% povišice penzionistom, bomo pa ...prikaži več videli kol bodo sardine po novem dražje. ampak denar je za novo nuklearko, ne pa subvencije za panele za občane.. in elktro mafija bo še naprej nas lahko lupila z dragim štromov, vlada, pa bo bluzila kolk dobrega dela za državljane.

  • eminenca 11:17 05.januar 2022.

    me zanima, koliko časa se bo še ta vlada hvalila s svojimi uspehi, po vseh podražitvah ... po eni strani šparat pri žarnicah, po drugi pa električni avto, smart telefon, povsod klima, itd... vse za luksuz, potem pa zmanjka, ker ...prikaži več požrešnosti ni videti konca ... no in za podražitve bo spet kriv nekdo drug, hvalijo se z visoko rastjo, po drugi strani pa inflacija samo raste ... ja kje smo pol? iz dežja pod kap, se temu reče ... kapitalizem ne pozna kroga, ampak samo ravno premico navzgor