Slovenija
5 ogledov

Podražitev manjša od napovedane

Žurnal24 main
Podražila se bosta le 98-oktanski bencin in olje za ogrevanje. Ceni 95-oktanskega bencina in dizla ostajata nespremenjeni.

Vlada Republike Slovenije je na današnji dopisni seji sprejela uredbo o spremembah uredbe o določitvi zneska trošarine za energente. S predloženo uredbo se znižuje trošarina za pogonska goriva:

Zaradi spremenjenih trošarin za pogonska goriva bo nivo drobnoprodajnih cen energentov v naslednjem 14-dnevnem obdobju pri neosvinčenem motornem bencinu (NMB 95) ostal nespremenjen pri 1,279 €/liter, pri neosvinčenem motornem bencinu (NMB 98) bo prišlo do zvišanja iz 1,286 €/liter na 1,290 €/liter, plinsko olje za pogon je ostal nespremenjen pri 1,237 €/liter, pri plinskem olju za ogrevanje pa bo prišlo do zvišanja iz 0,875 €/liter na 0,914 €/liter.

Finančni učinek znižanja trošarine za pogonska goriva za državni proračun pomeni 77,3 milijonov evrov manj prihodkov na leto (6,44 milijona evrov na mesec).

Trenutno za liter 95-oktanskega bencina odštejemo 1,279 evra, za liter 98-oktanskega bencina 1,286  evra, za liter dizla pa 1,237 evra. V primeru nove podražitve v višini do štirih centov bi prvi spet dosegel rekordno ceno, medtem ko bi se dizel rekordni vrednosti le približal.

Cene dviguje politična kriza
"Podražitev je v prvi vrsti posledica višjih cen nafte na svetovnih trgih, kar so povzročili nemiri na severu Afrike. Na naftnem trgu prevladuje zaskrbljenost, da se bo politična kriza razširila tudi na preostale države Bližnjega vzhoda, in to negativno razpoloženje poganja cene surove nafte v višave," poudari Brečevič. Višje cene bodo po njegovem mnenju vplivale tudi na cene izdelkov, ki so odvisni od cen goriv. "Posledično bo dražja tudi hrana," izpostavi.

"Ljudem ne bo preostalo drugega kot varčevanje in učinkovita raba. V avtomobilu se bodo vozili po štirje in ne več sami. Dlje ko bo trajala kriza, bolj se bodo ljudje odločali tudi za alternativna goriva,"
konča Djanin Brečevič z Inštituta za raziskave v energetiki.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.