Slovenija
1179 ogledov

Podražitev med naročilom in dostavo. Katera cena velja?

Cisterna Lucija Suzana Kos
Kurilno olje naročila v četrtek, dobila pa ga je šele danes, ko je cena že višja. Plačati bo morala višjo ceno.

"V četrtek smo pri podjetju Petrol naročili kurilno olje. Povedali so, da bo dostava možna šele danes,“ pravi naša bralka. Kurilno olje pa se je danes opolnoči podražilo. "Prepričana sem, da bi morali pri računu upoštevati ceno goriva na dan, ko je bilo naročilo sprejeto in ne takrat ko bodo izvedli dostavo. Ali se motim?,“ se sprašuje bralka, ki bo za tisoč litrov kurilnega olja morala plačati 30 evrov več. 

Gneča in posebni predpisi za trošarinsko blago

"Za kurilno olje je trenutno veliko povpraševanje, kar je običajno za jesenski čas, tako da ne moremo zagotoviti hitrejše dostave. Kurilno olje se plača po ceniku na dan dostave, saj gre za trošarinsko blago, ki ga je treba obračunati isti dan, kot se ga odpelje iz skladišča oziroma na dan dejanske dobave kupcu,“ je pojasnil Aleksander Salkić iz Petrola. 

Dodaja, da ceno določa država in je Petrol kot prodajalec vnaprej ne pozna in je ne more posredovati kupcem, dokler je ne potrdi ministrstvo za finance. Država lahko namreč vsaka dva tedna spremeni trošarine. 

Gibanje cene kurilnega olja | Avtor: zurnal24.si/petrol zurnal24.si/petrol

Ceno si lahko zagotoviš, če plačaš

V podjetju Orizont pravijo, da si stranka ceno ne glede na dan dostave lahko zagotovi, če kurilno olje pred podražitvijo tudi plača. To je možno na sedežu podjetja v Mariboru, ali pa po predračunu, pri tem pa je pomembno, da denar pred podražitvijo pride na račun podjetja. 

V drugih podjetjih pa tako kot v Petrolu velja, da se plača cena na dan dostave. 

Hladna jutra, pa še pocenitev

V podjetju Logo pravijo, da je pri njih plačilo vedno na dan dostave, njihov odzivni čas pa je praviloma en dan, a jim to trenutno ne uspeva. "Zdaj, ko so se jutra ohladila, so se ljudje spomnili, da morajo naročili, poleg tega pa je to sovpadlo še z podražitvijo. Vsi naši šoferji so bili ves čas zunaj, delali so tudi v soboto,“ so pojasnili. Kdor naroči danes, kurilno olje dobi jutri ali v petek, saj usklajujejo smeri dostave, so še pojasnili. 

"Klicev je ogromno, mnogi tudi le sprašujejo, ali bo šla cena gor ali dol. Naročil pa je 50 odstotkov več, kot navadno,“ so nam še povedali v podjetju. 

Če se vmes poceni, se nihče ne pritoži

V podjetju Goldi, ki kurilno olje v Ljubljani in okolici dostavlja za OMV, pravijo, da velja cena na dan dostave in da to strankam ob naročilu tudi povedo, takrat pa izvedo tudi, kdaj bo dostavljeno. "Če gre cena med naročilom in dostavo dol, se nihče ne pritoži,“ so še pripomnili. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 12
  • rororkoko 13:18 17.september 2015.

    to so pač neo-komunistično-udbovsko-proislamistični ukrepi, ki jih vrši robotizator in kršilec ustave Miro cerar

  • tecumseh_1975 10:11 16.september 2015.

    kaj pa bi rekla Tržna? Nič ker gre za državno nategunstvo. Buzerirajo pa malih trgovinah ki se jim zaradi zamika pri sinhronizaciji cen pripeti razlika 10 centov pri ceni 100€. I

  • Ferluci 09:43 16.september 2015.

    ..razen če je cena nižja.