Slovenija
8 ogledov

Podražitve plačamo kupci

Nakupovalni voziček, nakup, trgovina Barbara Milavec
Marže. So visoke, vendar trgovci ne pokrijejo vedno vseh stroškov.

Marže v Sloveniji so v trgovini na drobno v povprečju za 30 odstotkov višje od evropskega povprečja, vendar pa to zajema celoten prodajni spekter izdelkov v teh trgovinah, ne le hrano, je pojasnil agrarni ekonomist Aleš Kuhar z biotehniške fakultete. O zadnjih podražitvah hrane, ki so bile napovedane začetek tega tedna, pa je dejal, da je treba najprej počakati, kolikšen del teh podražitev se bo dejansko odrazil v cenah, ki jih bodo plačali kupci. To bo po njegovem mnenju znano v od dveh do treh mesecih. “V verigi draži trgovec in se odloči, ali bo te podražitve sprejel ali ne in kako jih bo prenesel na maloprodajno polico, zato je treba počakati, kako in če bodo te dražje proizvajalčeve cene prenesli na polico,” je povedal.

Žitov kruh naj bi bil sicer dražji za 3,5 odstoka, mlevski izdelki za sedem odstotkov, govedina Celjskih mesnin do 15 odstotkov in svinjina do 25 odstotkov. Kmalu naj bi se podražila tudi jajca ter konzervirano sadje in zelenjava, vendar še ni znano, za koliko.

Zgolj v Sparu so nam med tremi največjimi trgovci odgovorili, koliko znaša njihova povprečna marža – med 20 in 30 odstotki. Kuhar se strinja, da so marže visoke v primerjavi z evropskimi, vendar so očitno tudi stroški trgovcev taki, da jih z njimi vedno ne pokrijejo. “Običajno kupci plačajo podražitve,” je sklenil Kuhar.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.