Slovenija
77127 ogledov

Arso opozarja: Jutri do 20 cm snega, pričakujte zamete

sneg Saša Despot
Meja sneženja se bo spuščala in se spustila do nižin.

Vremenski portal Neurje.si za danes napoveduje oblačno vreme. "V vzhodni Sloveniji bo dopoldan še večinoma suho, v zahodni in osrednji pa bo občasno deževalo," pišejo pri Neurje.si. "Čez dan in popoldan bo padavin vse več. Do večera se bodo te razširile nad vso državo. Ves dan bomo pod vplivom jugozahodnih vetrov, zato se bodo najvišje dnevne temperature gibale od 11 do 15 stopinj Celzija, v vzhodni Sloveniji do 18 stopinj."

V noči na torek nas bo dosegla izrazita hladna fronta. "Hladilo se bo," pišejo pri Neurje.si. "Meja sneženja se bo spuščala. Padavine se bodo okrepile. V torek zjutraj in dopoldne se bo meja sneženja gibala med 400 in 600 m nadmorske višine, lokalno pa bo ob močnejših padavinah prehodno snežilo tudi do nižin. Čez dan in popoldan bodo padavine slabele, meja sneženja pa se bo nekoliko dvignila. Temperature se bodo večinoma gibale od 1 do 5 stopinj Celzija."

Nove snežne odeje po nižinah ni pričakovati, nad okoli 600 metrih nadmorske višine pa bodo razmere v torek povsem zimske. Podrobnejšo napoved bodo objavili popoldan.

Razmere bodo nad okoli 600 m povsem zimske!  Danes bo pretežno oblačno. V vzhodni Sloveniji bo dopoldan še...

Objavil/a Neurje.si dne Nedelja, 11. april 2021

Kaj pravi Arso?

Agencija za okolje za danes napoveduje pretežno oblačno vreme z občasnim dežjem, le na vzhodu bo dopoldne še deloma jasno. "Popoldne se bodo padavine postopno širile proti vzhodu," pišejo pri Arsu. "Pihal bo jugozahodni veter, ob morju jugo. Najvišje dnevne temperature bodo od 12 do 18, na severozahodu okoli 9 stopinj Celzija."

Opozorilo Arsa

"Po krajšem obdobju toplejšega vremena – temperatura zraka se je približala povprečnim vrednostim - nas bo v noči na torek znova dosegla polarna zračna masa," opozarjajo pri Arsu. "Meja sneženja se bo spuščala, jutri zjutraj bo do nadmorske višine okoli 500 metrov znova snežilo, ob intenzivnejših padavinah lahko ponekod sneži tudi niže. Zapihal bo okrepljen severovzhodni veter, na Primorskem zmerna do močna burja.

V drugi polovici noči na torek in v torek dopoldne bo na prehodu med Notranjsko in Primorsko veter prenašal sneg in gradil snežne zamete. Najmočnejši sunki burje bodo na izpostavljenih mestih dosegali hitrosti do okoli 100 kilometrov na uro. 

Pričakujemo, da bo predvsem primorska avtocesta težje prevozna.

V legah nad 500 m bo predvidoma zapadlo od 5 do 10 centimetrov južnega snega, ponekod na Notranjskem, Kočevskem in Dolenjskem pa do okoli 20 cm. Še nekoliko več snega bo padlo na gorskih prelazih na severu, kjer bo pričelo snežiti že v ponedeljek zvečer. "

Ponoči se bo meja sneženja od severa pričela spuščati. Jutranje temperature bodo od 0 do 4, na Primorskem okoli 8 stopinj Celzija.

Jutri bo oblačno s padavinami. Ohladilo se bo, meja sneženja se bo v notranjosti Slovenije spustila do nadmorske višine okoli 500 m, zjutraj ob močnejših padavinah lahko ponekod tudi niže. Zapihal bo severovzhodni veter, na Primorskem zmerna burja. Najvišje dnevne temperature bodo od 1 do 5, na Primorskem okoli 10 stopinj.

V sredo in v četrtek bo v zahodnih krajih delno jasno, drugod bo zmerno do pretežno oblačno. Dokaj hladno bo, ponekod bo pihal severni veter.

"Nad severnim Sredozemljem se poglablja ciklonsko območje," razlagajo pri Arsu. "Vremenska fronta se prek območja Alp bliža Sloveniji. Pred njo k nam od jugozahoda priteka topel in vlažen zrak."

Od 15. do 20. aprila

Nad vzhodno Evropo in Balkanom se bo zadrževalo višinsko jedro hladnega in vlažnega zraka. Nad našimi kraji bodo pihali vetrovi severnih smeri.

 | Avtor:

V večjem delu Slovenije pričakujemo zmerno do pretežno oblačno, a povečini suho vreme. Predvsem v četrtek in petek bo tudi po nižinah vzhodnega dela Slovenije pihal severni veter. Čeprav bo razmeroma hladno, pa zaradi oblačnosti in vetra negativnih jutranjih temperatur večinoma ne pričakujemo. Od sobote naprej bo postopno topleje.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • radovednica 13:39 12.april 2021.

    Ja spet so butasti vremenarji vsi veseli, da lahko napovedujejo sneg v aprilu, v obdobju, ko bi morala biti prva solata na vrtovih že za pobrat in jest ter bi moralo biti vsaj 25 stopinj. Super, pa še prenašalci virusa-smučarji naj bodo veseli.