Slovenija
48557 ogledov

Podrobnejša napoved: V teh krajih po Sloveniji lahko pričakujete največ snega!

Sneg na cestah Profimedia
Največ težav v prometu je pričakovati v večernih urah. Koliko bo snega?

Agencija za okolje napoveduje, da bodo padavine najprej zajele zahodno Slovenijo in se nato postopno širile proti vzhodu. "V severovzhodni Sloveniji bo do večera povečini suho," pišejo pri Arsu. "Po nižinah Primorske bo deževalo, v notranjosti pa bo sprva deloma deževalo, deloma snežilo, zvečer pa večinoma snežilo. Dopoldne bo ponekod zapihal veter južnih smeri, ob morju jugo. Najvišje dnevne temperature bodo od -1 do 4, na Goriškem in ob morju od 6 do 10 stopinj Celzija."

Ponoči bo oblačno s sneženjem, ki bo do jutra ponehalo. "Na Primorskem bo pihala zmerna do močna burja, ki bo do jutra ponehala," napovedujejo pri Arsu. "Zjutraj se bo zjasnilo, po nižinah v notranjosti bo nastala megla. Najnižje jutranje temperature bodo od -7 do -1, ob morju malo nad nič stopinj Celzija."

"Po nižinah pričakujemo od 5 do 15 centimetrov snega, na Gorenjskem, Kočevskem in Notranjskem pa lahko tudi več kot 20 centimetrov. Sneg bo južen. Na Primorskem bo približno med 18. in 2. uro pihala burja, ki bo občasno na izpostavljenih mestih presegala hitrost 100 kilometrov na uro, zato bodo tam nastajali tudi zameti."

Arso

Padavine se bodo proti večeru okrepile

Vremenski portal Neurje.si napoveduje, da bo po nižinah Primorske, južnega dela Notranjske in Dolenjske deževalo, drugod bo deloma deževalo, deloma snežilo. Popoldan in zvečer se bodo padavine okrepile in zajele vso Slovenijo. "Zaradi prehoda hladne fronte bo zapihal severovzhodni veter, na Primorskem burja," pišejo pri Neurje.si. "Dež bo tudi v južni in vzhodni Sloveniji do večera postopno povsod prešel v sneg. V prvem delu noči na soboto bo oblačno s sneženjem. Ponekod bo močno snežilo. V drugem delu noči bodo padavine od zahoda postopno ponehale." 

Na ceste nikar brez zimske opreme

V prometu je po napovedih Neurja.si največ težav v prometu pričakovati v večernem času, ko bodo padavine najmočnejše. "Meja sneženja pa se bo tudi v krajih, kjer bo prej deževalo, večinoma spustila do nižin," pišejo pri vremenskem portalu. "Lokalno lahko v razmeroma kratkem času zapade večja količina snega, zato bo lahko pluženje cest ponekod oteženo. Na ceste se nikar ne odpravite brez ustrezne zimske opreme."

Višino snežne odeje je po pisanju Neurja težko napovedovati, saj bo agregatno stanje padavin odvisno od temperatur, ki se bodo gibale med nič in petimi stopinjami Celzija. Po nižinah bo sneg večinoma moker.

Kakšen bo vikend?

Agencija za okolje za jutri napoveduje precej jasno vreme, po nekaterih kotlinah se bo megla zadrževala ves dan. "Najvišje dnevne temperature bodo od 0 do 4, na Goriškem in ob morju od 8 do 12 stopinj Celzija," pišejo pri Arsu.

Modelska napoved za deset dni | Avtor: Arso Arso

Sneg | Avtor: Profimedia Profimedia

V nedeljo in ponedeljek bo predvsem v severovzhodni Sloveniji delno jasno, drugod pretežno oblačno. "Na Primorskem in Notranjskem bo občasno rahlo deževalo," napovedujejo pri Arsu. "V nedeljo zjutraj in dopoldne bo ponekod po nižinah še megla. V višjih legah in po nižinah predvsem vzhodne Slovenije bo pihal jugozahodni veter. Topleje bo."

Sneg za božič Prazniki Slovenija Takšni so obeti, da bosta božič in novo leto bela

Nad severnim Sredozemljem se poglablja ciklonsko območje. Z jugozahodnimi vetrovi priteka nad naše kraje hladen in vlažen zrak.

Od 16. do 21. decembra

Večji del obdobja bo nad Balkanom in vzhodnim Sredozemljem območje visokega zračnega tlaka, naši kraji bodo na njegovem zahodnem robu. V spodnjih plasteh ozračja bo z jugozahodnimi vetrovi pritekal toplejši in vlažen sredozemski zrak.

Prevladovalo bo dokaj oblačno ali megleno vreme. "Predvsem v zahodnih krajih bo občasno lahko rosilo ali rahlo deževalo," še pišejo pri Arsu. "Več možnosti za sonce bo na vzhodu. Topleje bo."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • jozef89 11:42 13.december 2019.

    Pozimi rad zapade sneg. Zakaj ne poleti,ko je topleje!