Slovenija
14497 ogledov

Podrobnejša vremenska napoved: Kaj prinaša hladna fronta?

Mrzlo jutro Profimedia
Pred nami je sprememba vremena in ohladitev.

Severni del srednje Evrope je že zajela hladna fronta, ki za seboj nosi zalogo hladnejšega zraka, ki nas bo dosegel v noči na sredo," pišejo pri vremenskem portalu Neurje.si. "Jutri bo še toplo vreme, a bo že od jutra nekaj več oblačnosti, zlasti v severni polovici države in na zahodu. Čez dan bo v večjem delu države delno jasno z občasno povečano oblačnostjo, predvsem popoldne in zvečer bodo nastale krajevne plohe ali nevihte, ki bodo verjetnejše v severni in severovzhodni Sloveniji, na Primorskem pa bo do noči na sredo še suho. Temperature bodo čez dan v večjem delu Slovenije okrog 26 ali 27 stopinj Celzija, v Beli Krajini in na Goriškem do 28 stopinj, malo manj bomo izmerili le na severozahodu države, do 25 stopinj Celzija."

V noči na sredo padavine in nevihte

V noči na sredo bo po napovedih portala prehodno deževalo v večjem delu Slovenije, najmanj padavin bo na severovzhodu, predvsem na Primorskem bo v drugem delu noči tudi zagrmelo. "V sredo zjutraj bo na severovzhodu povečini že delno jasno, drugod bodo padavine od severa postopno slabele, do dopoldneva pa bodo ponehale tudi na jugu in na Primorskem," pišejo pri Neurje.si. "Delno se bo zjasnilo, le v južni polovici države in deloma v osrednji Sloveniji bo še nekaj več oblačnosti, ki pa se bo počasi trgala. Zapihal bo šibak do zmeren veter vzhodnih smeri, na Primorskem šibka do zmerna, v Kvarnerju prehodno tudi nekoliko močnejša burja. Hladneje bo kot v torek, temperature se bodo gibale v krajih z več oblačnosti pri okrog 15 stopinjah in 18 stopinjami na severovzhodu. Le na Primorskem ohladitev ne bo tako občutna, predvidoma bo okoli 22 ali 23 stopinj Celzija."

Sneženje Adrenalinsko Slovenija Lovijo nevihte, opazujejo in napovedujejo vreme

V nadaljevanju tedna kaže na pretežno sončno, lepo vreme s hladnimi jutri, nekaj več zmerne oblačnosti bo le v petek na severovzhodu. "Pihal bo zmeren vzhodnik, na Primorskem pa šibka, v Vipavski dolini zmerna burja," napovedujejo pri Arsu. "Predvidoma bo najbolj sveže v petek, najhladnejše jutro pa lahko pričakujemo v soboto, ko bo lahko ponekod v izpostavljenih legah, zlasti v Gornjesavski dolini in na planotah Notranjske možna slana. Jutranje temperature bodo od četrtka do nedelje v večjem delu Slovenije okrog pet stopinj Celzija, ponekod tudi manj. Čez dan bodo temperature v notranjosti države okrog 17 ali 18 stopinj, na Primorskem pa malo nad 20 stopinj Celzija. V soboto čez dan bo tam burja ponehala, zjutraj pa bo ponekod v dolinah in kotlinah v notranjosti megleno. Od nedelje dalje bo ponovno topleje, čez dan bodo temperature tudi na celini nad 20 stopinjami Celzija, zjutraj pa se bo po kotlinah pojavljala megla."

Kaj pravi Arso?

Agencija za okolje za danes v zahodni in severni Sloveniji napoveduje zmerno, občasno pretežno oblačno vreme, jutro bo ponekod lahko megleno. "Predvsem popoldne in zvečer bodo nastale posamezne plohe ali nevihte," pišejo pri Agenciji za okolje. "V zahodni in deloma osrednji Sloveniji bo zapihal jugozahodnik. Najvišje dnevne temperature bodo od 24 do 28 stopinj Celzija."

Ponoči bo spremenljivo do pretežno oblačno. "Krajevne padavine bodo pogostejše, sprva bodo tudi posamezne nevihte," napovedujejo pri Arsu. "Zapihal bo severovzhodni veter, zjutraj na Primorskem zmerna burja. Jutranje temperature bodo od 9 do 15, na Primorskem okoli 18 stopinj Celzija."

Modelska napoved za deset dni | Avtor: Arso Arso

Jutri dopoldne bodo padavine povsod ponehale, najkasneje na jugozahodu. "Oblačnost se bo trgala," pišejo pri Arsu. "Pihal bo veter vzhodnih smeri, na Primorskem zmerna burja. Najvišje dnevne temperature bodo od 14 do 18, na Primorskem do 23 stopinj Celzija."

V četrtek in petek jasno s svežim vetrom

V četrtek in petek bo precej jasno in sveže z vzhodnim vetrom, na Primorskem pa bo pihala šibka do zmerna burja.

"Območje visokega zračnega tlaka nad srednjo Evropo in severozahodnim Balkanom je oslabelo," razlagajo pri Arsu. "Hladna fronta je od severa dosegla Alpe in bo v noči na sredo prešla Slovenijo. Pred njo doteka od zahoda k nam še topel, a postopno bolj vlažen zrak."

Od 20. do 25. septembra

Nad zahodno in srednjo Evropo se bo zadrževalo območje visokega zračnega tlaka, ki se bo ob koncu tedna začelo umikati proti Črnemu morju. "A kot kaže, bo ciklon, ki bo nastal nad severnim Atlantikom, tudi do sredine prihodnjega tedna ostal severneje," še razlagajo pri Arsu. "Nad naše kraje bo v nedeljo začelo dotekati toplejši zrak."

Od petka dalje bo precej jasno. "Burja bo v soboto ponehala," napovedujejo pri Arsu. "Jutra bodo sveža in od sobote dalje ponekod meglena. Od nedelje dalje bodo najvišje dnevne temperature tudi v notranjosti Slovenije spet nad 20 stopinj Celzija."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.