Slovenija
10524 ogledov

Podrobnejša vremenska napoved neviht z močnejšimi nalivi in poplavami

Nevihta Profimedia
Na območju Ljubljane in vzhodno od nje že prve nevihte. Kako bo popoldan?

"Danes je (podobno kot prejšnje dni) napovedovanje neviht zopet precej zahtevno in nehvaležno, saj nad nami prevladuje višinsko jedro hladnega zraka, vremenske fronte pa so daleč od naših krajev," pišejo pri vremenskem portalu Neurje.si. 

Glede na trenutno radarsko sliko padavin, so nevihte že v Ljubljani ter njeni vzhodni okolici ter na vzhodu države.

Strela Napoved Slovenija Takšno vreme nas čaka zadnji teden počitnic

Radarska slika padavin | Avtor: Arso Arso

"Zaradi same vremenske situacije bo razvoj neviht popoldne in zvečer možen po vsej državi ter precej naključen, možne so tudi močnejše nevihte, predvsem z dolgotrajnejšimi nalivi," pišejo pri Neurje.si. "Različni meteorološki modeli se glede območij proženja neviht precej razlikujejo, z največjo gotovostjo pa jih lahko napovemo za notranjost Primorske."

Dopoldne in del popoldneva bo po napovedih vremenskega portala delno jasno s spremenljivo oblačnostjo, občasno ponekod v notranjosti države tudi pretežno oblačno. "Temperature se bodo po nekaterih nižinah v notranjosti države povzpele do 29 stopinj Celzija, na Primorskem, kjer bo tudi največ sonca, pa bodo ob šibki burji presegle 30 stopinj Celzija," pišejo pri Neurje.si. "Tekom dneva bo zaradi nestabilnosti ozračja rasla kopasta oblačnost in predvsem nad hribovitimi predeli države bodo začele nastajati posamezne plohe in nevihte. Velika verjetnost za zgoden razvoj neviht obstaja v notranjosti Primorske oz. v zaledju obale in v notranjosti hrvaške Istre, saj bo tam (zaradi dnevnega obrata vetra nad morjem in obalo v maestral) nastala konvergenca maestrala in šibke burje."

Razvoj neviht naključen

Zaradi odsotnosti vremenskih front in šibkih vetrov po celotnem vertikalnem profilu, bo po napovedih Neurje.si nadaljnji razvoj večceličnih neviht popoldne in zvečer precej naključen, verjetnost za njihov nastanek pa obstaja povsod po državi. "Prav tako bo precej naključno in spremenljivo gibanje in obnavljanje nevihtnih celic, ki se bodo premikale zelo počasi ali dlje časa vztrajale na istem mestu," še pišejo pri vremenskem portalu. "Razpoložljive konvektivne potencialne energije se bo tekom dneva zaradi vlažne zračne mase pri tleh in dnevnega segrevanja nabralo dovolj tudi za nastanek močnejših neviht z intenzivnimi in dolgotrajnimi nalivi, močnejšimi sunki vetra in točo."

Ob morebitnem nastanku kakšne močnejše stacionarne nevihte so po napovedih portala lokalno možni hitri porasti hudournikov in manjših vodotokov ter hudourniške poplave, predvsem na nekraških območjih, kjer padavinska voda površinsko odteka. "Nevihte se lahko ponekod zavlečejo tudi v noč na torek, ozračje pa se bo predvidoma umirilo do torkovega jutra," še pišejo pri Neurje.si.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.