Slovenija
3458 ogledov

Podrobnosti: Trideset potnikov so morali rešiti skozi okno

Nesreča na gorenjki GRS Kranj
Voznica v osebnem avtu se je uspela davišnjemu obsežemu trčenju na gorenjski avtocesti ogniti, tuji tovornjakar za njo ne več.

Kranjski policisti, gasilci in reševalci so predstavili podrobnosti nočne nesreče na gorenjski avtocesti pri Brniku, ki je vse do dopoldanskih ur blokirala promet med Gorenjsko in Ljubljano. 

Komandir na kranjski policiji Zoran Kužet je povedal, da so bili o nesreči obveščeni nekaj pred eno uro zjutraj. Voznik tovornjaka iz BiH je pri vožnji proti Karavankam v nekem trenutku zapeljal desno prek odstavnega pasu izven cestišča v odbojno ograjo. Od tam je tovornjak odbilo, tako da je obstal prečno prek vozišča.

V tovornjak trčila še en tovornjak in avtobus

Malo za njim je pripeljala voznica osebnega vozila, ki je pravočasno opazila nevarnost, obvozila tovornjak in se varno ustavila. Prav voznica je bila tista, ki je reševalce obvestila o nesreči. Za njo je pripeljal drug tovornjak, vozil ga je hrvaški državljan. Njemu se trčenju ni uspelo izogniti in je kljub umikanju silovito treščil v zadnji del prikolice prvega tovornjaka. Za njim pa je pripeljal še hrvaški avtobus, na katerem sta bila dva voznika in 28 potnikov. Ta je trčil v drugi tovornjak. Oba sta prebila sredinsko varovalno ograjo in delno obstala na levem voznem pasu nasprotnega vozišča. 

Zastor ob prometni nesreči na gorenjki | Avtor: PU Kranj PU Kranj

Vodja operative pri kranjskih gasilcih Andraž Šifrer je pojasnil, da so bili najprej obveščeni o nesreči z udeležbo avta in avtobusa. Ko so se že peljali proti mestu nesreče, so dobili informacijo, da ne gre za avto, temveč tovornjak. Šele nato so ugotovili, da je vpleten še en tovornjak. 

Imeli so pripravljen najhujši scenarij

Zaradi udeležbe avtobusa in dveh tovornjakov so se reševalci bali najhujšega scenarija, z veliko poškodovanimi ljudmi. Miha Oman iz kranjskega zdravstvenega doma je povedal, da so poslali na kraj nesreče celotno nočno reanimacijsko izmeno reševalcev, na pomoč so prišli tudi kolegi iz ljubljanskega KC. Tudi zaradi izkušenj iz dveh podobnih nesreč z udeležbo avtobusov pred nekaj leti so imeli pripravljen scenarij, da bo potrebno aktivirati poseben protokol za množične nesreče, zaradi česar bi vpoklicali reševalne enote iz širše okolice. 

K sreči pa je bil na koncu poškodovan le voznik drugega tovornjaka, pa še ta jo je po besedah policista Kužeta odnesel z lahkimi poškodbami, "ki jih pred leti morda ne bi niti zabeležili".

Potniki na avtobusu so bili vsi nepoškodovani

Gasilci in reševalci so se ob prihodu prepričali, da so potniki v avtobusu nepoškodovani. Kake pol ure so jih pustili v vozilu na toplem in varnem in v tem času oskrbeli ranjenega voznika. Ker sta bila zaradi položaja avtobusa blokirana oba izhoda, so morali gasilci razbiti steklo in skozenj prek platforme rešiti vse potnike na plano. Odpeljali so jih v prostore PGD Šenčur, kjer je zanje poskrbela civilna zaščita. Že okoli petih zjutraj so nadaljevali pot proti Avstriji z drugim avtobusom. 

Skupaj je v akciji sodelovalo 33 gasilcev, poleg kranjskih je na pomoč prišla tudi ljubljanska gasilska brigada. Šifrer je izpostavil, da je bil drugi del intervencije pri odstranjevanju posledic tokrat še težji kot prvi. Počistiti in prečrpati so morali ogromno goriva ter izvleči vsa vozila. Ob tem so delavci Darsa na nasprotni strani vozišča proti Ljubljani, kjer je promet potekal po desnem voznem in odstavnem pasu, postavili panoje, ki so preprečevala "zijala" med vozniki". Policist Kužet je dejal, da so panoji zelo dobro opravili svoje delo, saj je promet lahko potekal hitreje. Stran avtoceste v smeri Karavank je bila ves čas popolnoma zaprta, obvoz je bil urejen prek Vodic. 

Postopek proti voznikoma tovornjakov

Policija bo proti obema voznikoma tovornjakov uvedla prekrškovni postopek. Proti prvemu zato, ker je nesrečo povzročil, proti drugemu pa zaradi neprilagojene hitrosti, saj se mu v nasprotju z voznico avta ni uspelo izogniti nesreči.

Vsi predstavniki posredovalnih enot so izpostavili zelo dobro sodelovanje vseh služb pri tokratni nesreči, ki se je glede na možne scenarije tokrat razpletla resnično srečno.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.