Slovenija
2 ogledov

"Področje okolja je težko področje"

Dejan Židan Saša Despot
"Ministrstvo za kmetijstvo in okolje potrebuje kontinuiteto, če me boste potrdili, bo ta vzpostavljena. Zavedam se, da pripravljam načrt dela za eno leto," je dejal kandidat za ministra Dejan Židan. Odbor potrdil njegovo predstavitev.

V svojem mandatu se bo osredotočil na operativne, strateške usmeritve, ki jih je mogoče v tem krajšem času opraviti.

Židan meni, da so stvari na področju okolja "strahovite". Meni, da bi se morali zavzemati za zmanjšanje količine odpadkov in njihovo večje predelavo. Izpostavil je kadrovsko podhranjenost ministrstva.

Kazni, ker ne znamo s smetmi

"Ni področja v Sloveniji, proti kateremu bi Komisija vodila 30 postopkov, kot je na okoljskem področju in ogrožajo tudi proračun," opozarja Židan. Slovenija dobiva kazni iz Evropske unije, ker ni implementirala zakonodaje – stroški tega so vrtoglavi. Pavšalne kazni znašajo od 600.000 do 3 milijone evrov ali dnevne denarne kazni od 606 do 37.000 evrov kazni na dan: „Kdorkoli bo minister, bo potrebna vsa skrbnost, ne le zaradi okolja, ampak grožnje zelo visokih kazni.“

Tudi na področju voda bo po mnenju Židana potrebnih veliko sprememb, saj trenutno za to področje nimamo niti ločenega direktorata. Židan meni, da je področje okolja težko in je za pričakovati velike težave.

Veliko gozda, malo koristi

Na področju kmetijstva je opozori, da mora Slovenija do konca leta v Bruselj poslati načrt razvoja  za podeželje do leta 2020. Na podlagi te resolucije bodo nato izdelali operativne programe. Nadaljevali bodo z ozaveščanjem o pomenu domače hrane


Zavzel se je za moderno delo z gozdom – po mnenju Židana bi morali spremeniti sistem, ki je "mešanica socializma, komunizma in modernega kapitalizma" . Država je lastnica 25 odstotkov gozda in bi morala imeti po besedah kandidata za ministra od tega tudi koristi – v povezavi z lesom bi lahko povečali število delovnih mest.

Komentarjev 2
  • dragec 21:06 18.marec 2013.

    Sedeče delo ne zagotavlja rešitev tvoje želje.

  • gornik 20:37 18.marec 2013.

    Židan veselo na delo ,da boš malo shujšal.