Slovenija
136 ogledov

Podrtija sredi mesta

Zgradbi nad restavracijo Ribič v izolskem mandraču sta tik pred tem, da se poruš Žurnal24 main
Izola. Investitor bi zgradil hotel, občina pa vztraja pri prekinitvi pogodbe.
Očitno nismo prave barve.
Nenad Francuz, predstavnik Ladosa

Nevarno. Zgradbi nad restavracijo Ribič v izolskem mandraču grozita, da se bosta podrli, pri rešitvi pa se vse bolj zapleta. Občina, lastnica, pravi, da podjetje Lados, ki je imetnik stavbne pravice in naj bi na tem mestu zgradil družinski hotel, ne izpolnjuje obveznosti. Zato se dogovarjajo za prekinitev pogodbe. Nenad Francuz iz Ladosa pa trdi, da jim občina ne želi izdati potrebnih dovoljenj, da bi sploh lahko pridobili gradbeno dovoljenje. Francuz je pogodbo z občino sklenil pred poldrugim letom, ko je bil župan še Tomislav Klokočovnik.

Različna tolmačenja
Na vprašanje, katere pogodbene obveznosti Lados ne izpolnjuje, je Kristina Zelič z izolske občine odgovorila, da podrobnosti pogodbe ne morejo razkrivati. Francuz pa je pojasnil, da so zaradi negativnega mnenja Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije (ZVKDS), da bi spremenili namembnost iz stanovanjske v hotelsko dejavnost ter da bi objekt porušili in nadzidali, sklenili aneks k pogodbi. Po njem naj bi poravnali celotno plačilo po pridobitvi gradbenega dovoljenja. Lados je do zdaj od dogovorjenih 300 tisoč evrov plačal le 20 tisoč evrov varščine. Francuz dodaja, da so varuhi kulturne dediščine zdaj spremenili stališče in jim dovoljujejo tako gradbeni poseg kot hotelsko dejavnost. Na občini pa imajo ravno obratne informacije.

Kaj pravijo varuhi
Obrnili smo se tudi na ZVKDS, a izvedeli le, da so na vlogo Ladosa za rušitev in vnovično zgraditev objektov izdali kulturnovarstvene pogoje. Niso pa še prejeli vloge investitorja za izdajo kulturnovarstvenega soglasja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.