Slovenija
28 ogledov

"Podtalnica se lahko onesnaži"

1/5
Žurnal24 main
Prvi del sanacije po torkovi nesreči cisterne, ko se je v okolje izlilo približno 10 tisoč litrov kurilnega olja, je opravljen. Sčasoma se lahko onesnaži podtalnica in celo zbirališče vode, je prepričan Stanonik.

Danes so se v Občini Vodice sestali predstavniki Arsa, ministrstva za okolje in prostor, Darsa, lokalnih služb ter predstavniki podjetij, ki izvajajo sanacijske ukrepe.

Ugotovili so, da je bil prvi del sanacije dokaj dobro opravljen, zdaj pa sledijo sanacijski ukrepi. Na sestanku so se dogovorili tudi, da bodo vlado v skladu z zakonom o okolju pozvali, naj se na predlog pristojnega ministrstva sprejme sklep o sanacijskem programu, kjer bodo opredeljeni vsi ukrepi, kakor tudi način financiranja.

Monitoring podtalnice
"S strani hidrogeologa je bilo ugotovljeno, da trenutno večje nevarnosti za zdravje ni, lahko pa se sčasoma onesnaži podtalnica," je zatrdil direktor občinske uprave Vodice Damjan Stanonik in dodal, da se utegne v roku enega leta onesnažiti tudi zbirališče vode, ki je sicer predvideno kot rezervno. Zaradi navedenih razlogov bodo v prihodnosti izvajali monitoring podtalnice.

Stanonik poudarja, da je problematičen predvsem tampon pod cesto, za katerega pričakujejo, da ga bo Dars odstranil in zamenjal onesnaženo zemljo. Občina Vodice bo ministrstvo za okolje obenem pozvala k čimprejšnjemu sprejetju sanacijskega programa.

V okolje 10 tisoč litrov kurilnega olja
Iz Petrolove triprekatne cisterne, ki se je v torek okoli devetih dopoldne prevrnila pred avtocestno cestninsko postajo Torovo, se je po prvih ocenah v okolje izlilo približno 10 tisoč litrov kurilnega olja. Zemlja ob avtocesti se je prepojila s kurilnim oljem, olje pa je po odtokih za meteorne vode steklo tudi v bližnji potok.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.