Slovenija
19 ogledov

Podvodna grožnja italijanskemu škornju

Italija leži na vulkansko najbolj aktivnem predelu Evrope. (Foto: Epa) Žurnal24 main
Italijanom na jugu države je ugleden vulkanolog pokvaril miren spanec – podvodni vulkan lahko izbruhne vsak hip in povzroči ogromen cunami.

Predsednik Nacionalnega inštituta za geofiziko in vulkanologijo Enzo Boschi je v intervjuju za dnevnik Corriere della Serra povedal, da so zadnje raziskave opozorile na dramatično podvodno grožnjo.

Lahko že jutri.
Boschi o tem, kdaj bi lahko sledil izbruh

Vulkan Marsili, ki je od Neaplja oddaljen okoli 150 kilometrov, ima zelo tanke stene, za katerimi se skriva zelo dejavna magma. Ob izbruhu bi lahko iz vulkana bruhnilo na milijone kubičnih metrov magme in drugega materiala, kar bi lahko povzročilo velik cunami, ta pa bi prizadel južno obalo italijanskega škornja, napoveduje vulkanolog.

Vseeno pa Boschi ne zna napovedati, kdaj bi lahko prišlo do usodnega trenutka. "Lahko že jutri," pravi.

Potuhnjen pod gladino
Marsili je sicer okoli 70 kilometrov dolg in 30 kilometrov širok podvodni vulkan, ki v višino meri tri tisoč metrov, a je še vedno okoli 450 metrov pod površjem Tirenskega morja. Vulkan v pisni zgodovini človeštva še ni izbruhnil.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.