Slovenija
65 ogledov

Podžupan za leto

M ohor Bogataj Iztok Golob
Kranj. Občina potrdila imenovanje Darka Jarca za podžupana.

Kranjski svetnik Matej Gal Pintar želi sklicati izredno sejo mestnega sveta o imenovanju Darka Jarca za četrtega podžupana. Sprašuje se, ali Jarc to funkcijo sploh lahko opravlja.

Imenovanje Jarca za podžupana se je zgodilo le nekaj dni po tem, ko je moral župan Mohor Bogataj z njim prekiniti pogodbo o svetovanju. Po mnenju službe vlade za lokalno samoupravo in regionalno politiko (SVLR) pogodbeno delo za občino ni združljivo s funkcijo občinskega svetnika.

Pintar opozarja, da se je imenovanje zgodilo kljub njegovemu predlogu ugotovitvenega sklepa. Na zadnji junijski seji je namreč predlagal, naj svet ugotovi, da je Jarcu s podpisom pogodbe decembra lani prenehal svetniški mandat. Glasovanje so na pobudo koalicije okrog župana prestavili, ker so se želeli prej seznaniti z mnenjem SVLR.

Niso se izjasnili
Občinska komisija za volitve in imenovanja je mnenje že pridobila, Pintar pa opozarja, da se svetniki o Jarčevem mandatu svetnika še niso izjasnili. Prepričan je, da bi morali to vprašanje razčistiti še pred imenovanjem Jarca za podžupana. “Po mojem mnenju in laičnem razumevanju zakonov je Jarcu s podpisom pogodbe o svetovanju prenehal mandat svetnika. Če pa ni svetnik, pa tudi podžupan ne more biti,” pojasnjuje. Meni, da bi morala občina sklep o imenovanju Jarca za podžupana zadržati vsaj do izredne seje. Če pa njen sklic ne bi bil možen, pa do razprave o ugotovitvenem sklepu na septembrski seji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.