Slovenija
39719 ogledov

Poenotenje potnih stroškov za vse, plača deset dni kasneje

Ivan Simič Žurnal24 main
Strateški svet za debirokratizacijo predlaga kup revolucionarnih novosti.

Strateški svet za debirokratizacijo predlaga poenostavitev pri obračunu potnih stroškov. »Zdaj se gleda vozovnice, vlaki, kaj če nima avtobusa, ali do prve avtobusne postaje znižana kilometrina. Predlagamo ukinitev vsega tega, naj se obračuna 10 centov na kilometer,« je dejal predsednik sveta Ivan Simič. Kdor živi v mestu, bo najbrž morda dobil manj, večina pa več, je še dodal.

V javni upravi bi izplačilni dan s 5. v mesecu postopno premaknili na 15. »Veliko administracije je zaradi potnih stroškov in bolniških, nemogoče je, da bi nekdo vse pripravil za prejšnji mesec, potem se izplača akontacije, naslednji mesec se dela poračun in nove akontacije. Predlagamo postopen prehod s petega na 15. v mesecu. Treba se je pogovoriti s sindikati, izplačilnega dne ne bi premaknili naenkrat za deset dni, vsak mesec za dva dni, je naša ideja,« je dejal Simič.

Upokojencem, ki delajo, polna plača, izpolniš pogoje, ostaneš brez službe

Upokojencem naj se omogoči, da lahko dela brez omejitev, dobi celo pokojnino in celo plačo in od nje plačuje vse prispevke,« predlaga Simič. Po predlogu sveta bi ob izpolnitvi pogojev za upokojitev vsem avtomatično prenehalo delovno razmerje, delodajalec pa si se lahko nato odločil, ali si tega delavca še želi.

Splošno dohodninsko olajšavo bi s 3500 evrov dvignili na štiri tisoč evrov, kar odvisno od dohodninskega razreda (prihodka) pomeni od 80 do 250 evrov višje letne prihodke. »To bo olajšanje tudi za tiste, ki delajo v Avstriji,« je dejal Simič.

Zdaj je na potezi vlada, ki se bo odločala, kaj od predlaganega bo predložila v državni zbor. „Pričakujemo pripombe in dodatne predloge,“ je dejal Simič, ki si želi, da bi zadeva čim prej stekla.

Simič predlaga tudi socialno kapico. To pomeni, da se od plače nad šest tisoč evrov bruto ne bi več plačevali prispevki. »Gre za visok znesek, bil bi izpad, ampak pokojnine tudi nimajo v tej višini. Ne bo pa to čisti izpad, če ni prispevkov, je toliko višja dohodninska osnova in plačana dohodnina, 16,10 odstotka prispevkov na bruto plačo pa seveda ne bo. Avstrija ima takšno ureditev, menimo, da je prišel čas, da to uredimo,« je prepričan Simič, ki meni, da bi s tem lahko privabili kakšno podjetje, ki se je Slovenije do sedaj izogibalo zaradi visoke obdavčitve. Pojasnil je na primeru Slovenije in Srbije. „Če imaš v Sloveniji 10.000 evrov bruto plače in če imaš v Beogradu 10.000 evrov plače, je razlika v neto plači 3.700 evrov, kolikor bi bil na boljšem zaposleni v Srbiji,“ je ponazoril.

Pred leti je bilo govora, da bi socialno kapico uvedli pri 2.500 evrih. "Menim, da bi bil to prevelik izpad dohodkov. Če jo hočemo, mora biti meja taka, da bo sprejemljiva za vse. Nimamo tako velikega števila prejemnikov take plače. Z leti lahko potem ugotavljamo, ali jo lahko nižamo ali ne,“ je povedal o tem, kako je določil mejo za socialno kapico.

Informativni obračun DDV

Predlaga tudi, da bi se oddal le en REK obrazec mesečno. Zdaj je treba ob vsakem izplačilu oddati REK obrazec, plačati prispevke in izplačati znesek. Simič predlaga, da bi izplačila tekom meseca potekala brez oddaje REK obrazca, ki bi se konec meseca oddal za vsa izplačila tisti mesec.

Simič bi uvedel informativni mesečni obračun DDV. Zavezanci bi finančni upravi posredovali podatke o vseh izdanih računih, ta bi do 25. meseca izdala informativni izračun DDV, če bi bilo vse v redu, bi ga do konca meseca plačal, sicer bi se reševalo z ugovorom, podjetjem pa ne bi bilo treba več oddajati obračunov DDV.

Za mikro in mala podjetja predlagajo ukinitev omejitve za pokrivanje izgube za nazaj.

Na področju gospodarstva predlagajo avtomatizacijo izpolnjevanja obrazcev na javni upravi in poenotenje registrov za vse subjekte. „Zdaj morajo subjekti poročati eni ustanovi, pa drugi in tretji. Po našem predlogu bi poročali samo enkrat, podatki bi bili zbrani na enem mestu in organi bi pobirali podatke, ki jih rabijo, iz tega mesta,“ je poenostavitev pojasnil Simič. Namen poslovanja po njegovih besedah ne sme biti lovljenje na napakah.

Bolniške naj obračuna ZZZS

Predlogi predpostavljajo tudi hitrejše odločanje glede vloženih vlog. Poenostavitev bi uvedli na področju bolniških. „Podjetniki bi ZZZS oddali samo bolniški list, ki je že elektronski. Zavod za zdravstveno zavarovanje ima vse podatke in bi on lahko pripravil obračun bolniške in vse to uredil namesto delodajalca,“ pravi Simič.

Nujno je treba poenostaviti tudi prezapletene postopke agencij, predvsem je tu imel v mislih AVK in ARSO. Simič ne vidi potrebe, da se toliko zavlačuje pri določenih dovoljenjih. Poenostaviti je treba tudi ureditev glede dela od doma. Med področji, kjer bi bilo treba spremeniti dosedanje postopke, je naštel postopke pridobivanja delovnih dovoljenj za tujce, delo ZPIZ, poenostavitve na toči eVem, papirologijo v primeru čezmejnega poslovanja.

Predlagali so tudi poenostavitve na okoljskem področju (predvsem na področju izdaje gradbenih dovoljenj in birokratskih zapletov), kjer so sicer v fazi sprejemanja določeni zakoni, ki bodo poenostavili poslovanje na tem področju.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 48
  • igorgeus 09:31 17.september 2020.

    Tisti, ki ne plačujejo davkov v Sloveniji, ne bi smeli niti komentirat, kaj šele predlagat sprememb v našem davčnem sistemu.

  • Avatar Leon
    Leon 07:25 17.september 2020.

    Kilometrina po kilometru enaka za vse ! Zakaj pa vinjete na AC niso obračunane po kilometru ?

  • Avatar Leon
    Leon 07:21 17.september 2020.

    Še eden izmed doktorjev financnih prevar. Srbi so ga nagnali , za slovensko vlado bo dober.