Slovenija
69 ogledov

Pogačnik vztraja pri zakonitosti

bulmastifi raztrgali lastnika v ora%C5%BEmovi ulici v ljubljani Saša Despot
Kmetijsko ministrstvo je pri vračanju bulmastifov Baričeviču upoštevalo neveljavno zakonodajo. Nekdanji minister Pogačnik vztraja, da je deloval v skladu z zakoni.

Ministrstvo za kmetijstvo je pri odločitvi za vračilo psov ravnalo napačno in uporabilo neveljavno, za lastnika psov milejšo, zakonodajo. Spremenjen zakon namreč izrecno določa, da je treba usmrtitev odrediti, če gre za nevarno žival.  Nevarna žival oziroma nevaren pes pa je po zakonski opredelitvi tisti pes, ki je bil udeležen ali pa je povzročil smrt človeka oziroma hude telesne poškodbe, med drugim piše v pravnem poročilu o vračanju bulmastifov Saši Baričeviču, ki so ga danes predstavili na vladi.

Ključen dokument
Pravni dosje primera Baričevič je danes predstavila namestnica vodje kabineta predsednika vlade Jadranka Gustinčič. Povedala je, da je bil za Pahorjevo oceno o Pogačnikovi objektivni odgovornosti za nepravilnosti pri vračanju bulmastifov ključen dokument službe vlade za zakonodajo.

Mnenja pravnikov v poročilu se močno razhajajo, tako neenotna so ''zaradi zahtevne pravne vsebine''.

Pogačnik vztraja, da je deloval zakonito

Ne glede na neenotnost premier Borut Pahor meni, da bi morale pristojne službe odločiti drugače, saj so ''obstajali vsi utemeljeni razlogi, da se dokazano nevarne pse usmrti.''

Poudarili so še, da Pahorjev namen ni bil iskati krivca, pač pa raziskati zadevo, da se podobni dogodki ne bi ponovili.

Na osnovi tega pravnega spisa je Pahor prepričan, da je bil nekdanji kmetijski minister Milan Pogačnik objektivno odgovoren. Pogačnik vztraja, da je v primeru vračanja bulmastifov deloval zakonito in v skladu s pravili. Kot je povedal za POP TV, bi bil kot minister objektivno odgovoren, če bi se ugotovilo, da so službe ministrstva delovale v nasprotju s pravili. Pogačnik je vseskozi sicer trdil, da je "zadeva čista" in da je odstopil zaradi pritiskov, ki so se zaradi afere vršile nad njim in njegovo družino.

Pahor bi moral pojasniti kaj več

V SLS ugotavljajo, da je Pahor sicer prisluhnil opozorilom SLS, da je pri postopku vrnitve bulmastifov prišlo do nezakonitega ravnanja Pogačnika, več od lanskoletne ugotovitve SLS pa predsednik vlade še zdaj ni ugotovil. Predsednik stranke Radovan Žerjav zato sprašuje, kdo je subjektivno odgovoren za tragedijo.

Po Žerjavovih besedah je ključno, da premier nemudoma pove, ali in kakšne ukrepe bo zaradi vseh nezakonitosti in drugih strokovno spornih ravnanj v upravnem postopku vračanju bulmastifov lastniku zahteval ter pri kom. SLS pričakuje, da bodo pristojni organi temeljiteje preiskali vse okoliščine, ki so bile tako v postopku nezakonite vrnitve bulmastifov kot same tragedije.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.