Slovenija
16 ogledov

Pogajajo se o zgornji meji vračila

Slovenija 04.11.2013 Gregor Virant, sestanek ministra za notranje zadeve Viranta Saša Despot
Vlada in sindikati javnega sektorja se pogajajo o zgornji meji vračila ter obdobju, za katerega bi se preveč izplačane plače vračale.

Pogajalski skupini nista uspeli doseči dogovora, a sta po besedah ministra Gregorja Viranta zbližali stališča. Večina sindikato je pristala na obveznost vračanja preveč izplačanih plač. Strani se tako pogajata o zgornji meji vračila ter obdobju, za katerega bi se preveč izplačane plače vračale.

Zadnji predlog vlade predvideva, da bi posamezniki presežek plač vračali največ za obdobje desetih mesecev in v višini največ dveh osnovnih plač. Enaka rešitev bi obveljala tudi za tiste, ki so preveč izplačane plače že vrnili, je navedel minister.

Sindikati predlagajo milejši pristop

Sindikati o vsebini svojega predloga niso želeli govoriti, a naj bi šlo za milejšo verzijo. Po Virantovih besedah sindikati predlagajo, da bi posamezniki presežek plač vračali največ za obdobje šestih mesecev in v višini največ ene osnovne plače. V nekaterih sindikatih naj bi sicer še vedno vztrajali, da vračanja pri napakah, kjer je odgovoren delodajalec, ne bi bilo.

Predsednik konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj o vsebini današnjih pogajanj ni želel govoriti. Povedal je le, da jih je vladna stran soočila s pozicijo "vzemi ali pusti" in da je nadaljnji razplet zato nepredvidljiv.

Tako je pričakovati, da se bodo v sindikatih in njihovih organih v prihodnjih dneh opredeljevali do predlaganih rešitev. Znova pa naj bi se pogajanja nadaljevala prihodnji teden.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.