Slovenija
7 ogledov

Pogajajo se za zaprtimi vrati

Virant Anže Petkovšek
PS, SD, Desus in DL začele pogajanja o programu in sestavi nove vlade.

PS, SD, Desus in DL so danes začele pogajanja za sestavo nove vlade, potem ko je bila Alenka Bratušek včeraj zvečer potrjena za novo mandatarko. Pogajanja so potekala na sedežu PS.

Potencialni koalicijski partnerji so se danes že dogovorili, da do konca pogajanj oz. usklajevanj ne bodo dajali izjav o vsebinskih pogovorih oz. morebitnih problemih, saj se želijo v miru pogovarjati o vsebini.

Tako so tudi pogajalci PS in DL srečanje v državnem zboru zapustili brez izjav. Neposredno po sestanku se je sicer sestala tudi poslanska skupina Državljanske liste.

Vodje PS, DeSUS, SD in DL so današnji dopoldanski sestanek, na katerem so govorili o poteku nadaljnjih pogajanj o novi vladi, sicer ocenili za konstruktivnega. Po besedah Bratuškove se vsi zavedajo, da bodo morali stopiti korak nazaj in predlagati kompromise. Koalicijsko pogodbo in sestavo vlade bi lahko dorekli do konca prihodnjega tedna.

O ministrski ekipi še molčijo, vendar v javnosti že kroži nekaj imen, ki jih utegnejo stranke predlagati. PS bo verjetno predlagala ime za finančnega ministra, pri čemer se najpogosteje omenja Mojmirja Mraka in tudi Dušana Mramorja. Poslanec PS Stanko Stepišnik bi utegnil prevzeti ministrstvo za gospodarstvo.

Poslanec SD Dejan Židan naj bi prevzel ministrstvo za kmetijstvo, nekdanja državna sekretarka Anja Kopač Mrak pa ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve. Šolski resor naj bi pripadel predsedniku SD Igorju Lukšiču.

Ministrstvo za notranje zadeve naj bi skupaj z javno upravo vodil prvak DL Gregor Virant, nekdanji minister Senko Pličanič pa naj bi spet prevzel pravosodni resor.

Za vodenje ministrstva za obrambo se omenja več imen, med drugim tudi poslanko PS Melito Župevc. Ministrstvo za infrastrukturo in prostor pa bi, kot navajajo nekateri mediji, utegnil prevzeti urbanist Miran Gajšek.

DeSUS bi ohranil dva resorja. Prvak te stranke Karl Erjavec naj bi bil zunanji minister, Tomaž Gantar pa minister za zdravje.

SLS v vladi ne bo

SLS, ki je tudi podprla nezaupnico, je že v naprej napovedala, da pri sestavi vlade ne bo sodelovala. Glede na programske razlike bo sestavljanje vlade trši oreh, kot je bil konsenz glede glasovanja o nezaupnici.

Bratuškova je sicer včeraj napovedala, da bo njena prva prioriteta državo varno pripeljati do volitev. Gregor Virant iz DL pa je dejal, da predčasne volitve bodo v vsakem primeru, vprašanje je le, ali to ali prihodnjo pomlad. Odvisno, ali jim bo uspelo sestaviti vlado.

 

Komentarjev 14
  • gec 15:27 28.februar 2013.

    mrki,popuhi...

  • dragec 14:43 28.februar 2013.

    Sprejeli so ZPIZ 2, a birokrati na ZPIZU niso sposobni narediti izračune, češ, zakonodajo so sprejeli po hitrem postopku, ni podzakonskih aktov, ni finančnih izračunov. Torej sistem ne deluje- žal. In to je uspeh vlade in socialnih partnerjev ter parlamenta. Kako jih ni sram

  • mrki 14:33 28.februar 2013.

    dragec, srce , sam ti počaki , pa da vidimo ta show!