Slovenija
23 ogledov

Pogajalski napredek v stavki

(Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Medicinske sestre še vedno stavkajo. Za bolnike poskrbljeno.

Stavka dela medicinskih sester iz intenzivnih enot na Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana se nadaljuje tudi med koncem tedna in prihajajočimi prazniki. Petkova pogajanja medicinskih sester, ki imajo srednješolsko izobrazbo, opravljajo pa tudi dela višjih medicinskih sester, z vodstvom zavoda so sicer prinesla pomemben pogajalski napredek. Stavkajoče sestre so preklicale sprejet sklep o zaostritvi stavke, vendar se stavka vseeno nadaljuje, v času stavke pa je po zagotovilih pristojnih za bolnike poskrbljeno.

Težava pogodbe

Razlog za stavko medicinskih sester je, da jim je vodstvo pred meseci dalo v podpis nove, zanje slabše pogodbe, ki pa jih niso podpisale. Kljub temu so jim zadnjo plačo izplačali na podlagi teh nikoli podpisanih pogodb, po katerih sestre ne bi več imele priznanih napredovanj, ki so jih v preteklosti dosegle za delo diplomirane sestre.

Vlada, ki opravlja tekoče posle, je sicer že v četrtek sprejela dodatek h kolektivni pogodbi za zaposlene v zdravstveni negi, ki naj bi status teh uredil, a se v sindikatu kljub temu niso odločili za prekinitev stavke.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.