Slovenija
15 ogledov

Pogajanja se nadaljujejo jutri

Medicinske sestre veliko več časa porabijo z elektronskimi kot s kartonskimi kar Žurnal24 main
Na pogajanjih glede stavke na enotah intenzivne terapije sta pogajalski skupini kliničnega centra in sindikata KC dosegli napredek. Pogovore bodo nadaljevali jutri.

Iz ljubljanskega kliničnega centra (UKCL) so sporočili, da so dosegli napredek in da se bodo pogajanja nadaljevala jutri. "Upamo, da bo do konca tedna s pomočjo ministrstva za zdravje mogoče doseči dogovor, ki bo omogočil prekinitev stavke v dobro bolnikov, svojcev in zaposlenih," so še zapisali.

Vodja stavkovnega odbora Vesna Rugelj je po današnjih pogajanjih optimistična. Za STA je dejala, da bi lahko stavka bila v petek prekinjena, če bodo v četrtek dosegli sistemske spremembe.

Ukrepi odvisni od poteka pogajanj

Pred današnjim sestankom je Rugljeva glede ukrepov, če ne bo prišlo do dogovora, dejala: "Odvisno od tega, kako bodo potekala pogajanja." Zagotovila je, da "težki pacienti ne bodo občutili. Bodo pa morali (UKCL, op. p.) potegniti notri druge delavce. Kadrovskih normativov nimamo, tako da ne morem oceniti, koliko ljudi bi potrebovali. Če mislijo, da sestre opravljajo le delo sester, potem ne bodo potrebovali nobenega dodatnega kadra."

Vodstvo: zagotovili smo 47 novih mest

Do zdaj je vodstvo pristalo na vse zahteve, z izjemo napredovanj za delo medicinskih sester. Pred časom so namreč v podpis dobile nove pogodbe, po katerih napredovanja za delo diplomirane sestre ne bi bila več priznana. Da delo v intenzivnih enotah kljub stavki poteka nemoteno, se je prepričalo tudi vodstvo, ki je med prazniki večkrat obiskalo enote intenzivne terapije III, so zgodaj popoldne sporočili z UKCL. Poudarili so, da je vodstvo UKCL srednjim medicinskim sestram v enotah intenzivne terapije III že v preteklosti omogočilo sofinanciranje študija; za ponudbo se je odločilo 25 zaposlenih v teh enotah. Vodstvo je v enotah intenzivne terapije s ciljem razbremenitve zaposlenih in skrbi za bolnike v zadnjih dveh letih zagotovilo tudi 47 novih delovnih mest za diplomirane medicinske sestre, še dodajajo.

"V primeru zelo pozitivnih pogajanj je sicer možnost, da jo za določeno obdobje prekinemo, lahko pa tudi zaostrimo, če bodo potekala prepočasi," je sicer pred današnjim srečanjem še dejala Rugljeva za STA.

Sestanek tudi na ministrstvu

Minister Dorijan Marušič se je dopoldne sestal s predstavniki ministrstva za zdravje, ministrstva za javno upravo in vodstva UKC Ljubljana. Namen sestanka je bil poiskati rešitev za stavkovne zahteve medicinskih sester iz UKC Ljubljana in odgovoriti na petkov predlog vodstva UKC Ljubljana. Končno odločitev naj bi sprejeli najpozneje v petek.

Sindikati in vlada naj bi se jutri usklajevali tudi o aneksu h kolektivni pogodbi za zaposlene v zdravstveni negi, ki ga je vlada sprejela pretekli četrtek.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.