Slovenija
24 ogledov

Pogini čebel se vrstijo

Bedeku so strupi že leta 2008 pomorili čebele v panjih pri Pesnici. Takrat je od Žurnal24 main
Nevestno škropljenje? Policija: Prve ugotovitve kažejo na zastrupitev.
Previdno pri škropivih
Poziv
. V Čebelarski zvezi Slovenije ob vse več primerih pomorov čebel v zadnjih dneh, pri katerih policisti sumijo na zastrupitev s kemičnimi sredstvi, vse uporabnike fitofarmacevtskih sredstev prosijo, naj ta uporabljajo v skladu z načeli dobre kmetijske prakse in varstva okolja.

"To je katastrofa. Oškodovani smo za več kot 30 tisoč evrov," je včerajšnji pogin čebel za Žurnal24 komentiral Danil Bedek, lastnik panjev v Rakičanu.

Preživela je samo polovica
Potem ko smo že poročali o poginu čebel v Kobilju, so bili pomurski policisti včeraj obveščeni o še treh poginih, in sicer v Rakičanu in Dolgi vasi ter pri Gornji Radgoni. Največja škoda je nastala prav v Rakičanu, kjer je dvema čebelarjema, ki sta imela skupno 300 panjev, poginila polovica pašnih čebel. Na vse tri konce so bili napoteni tudi kmetijski in veterinarski inšpektorji, ki so poginule čebele odnesli na analizo. Rezultati bodo znani v naslednjih dneh.

Upa na pomoč države
"Prve ugotovitve ogleda kažejo na zastrupitev s kemičnimi sredstvi," je pogin v Rakičanu komentiral Jože Prša s Policijske uprave (PU) Murska Sobota. Neuradno pa smo izvedeli, da bi lahko bil vzrok pri preostalih dveh poginih prav tako zastrupitev. Če bo analiza pokazala, da je pogin posledica uporabe kemičnih sredstev, bodo policisti zoper storilca podali kazensko ovadbo.

"Predvidevamo, da se je pogin zgodil zaradi škropljenja. Tudi če bodo policisti našli krivca, ni nujno, da bomo dobili povrnjeno škodo. Potem bi se morali odločiti za civilno tožbo. Pa še to ni nujno, da bi imel storilec sredstva, da nam škodo poplača," je dodal Bedek, ki čebel ni imel zavarovanih. Tako računa na pomoč države.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.