Slovenija
39 ogledov

Poginil žirafec Maks

žirafa, živalski vrt Anže Petkovšek
Iz ljubljanskega živalskega vrta so sporočili, da je v dopoldanskih urah poginil štiriletni žirafec Maks.

Žirafec Maks je umrl zaradi prebavnih težav, natančneje zaradi akutne timpanije vampove vsebine. Težave pri živali je osebje opazilo že včeraj dopoldne. Ob kontroli hrane in oskrbe niso mogli ugotoviti vzroka napihnjenja. Po dvanajsti uri so Maksa ločili od ostalih žiraf in ga namestili v notranji prostor ter pričeli s terapijo. Do zadnjega pregleda s strani veterinarja ob 22. uri se je stanje izboljšalo. Žirafec je bil še vedno napet, vendar ne akutno, imel je normalne kontrakcije vampa, povečal pa se mu je tudi apetit. Ponoči se je pričel hraniti s ponujenim listjem, pil je vodo, se iztrebljal in uriniral.

Zgodaj zjutraj se je stanje še nekoliko izboljšalo, ob 9. uri pa je prišlo do nenadnega poslabšanja. Prišlo je do akutne timpanije. Žirafcu kljub urgentnemu postopku praznjena plinov iz vampa niso mogli več pomagati. Prišlo je do zastoja srca in kljub takojšnjemu oživljanju je poginil.

Pri preostalih štirih žirafah v ljubljanskem živalskem vrtu težav ni opaziti in so videti klinično zdrave. Kot poudarjajo, so žirafe zelo občutljive živali, ki jim v primeru napenjanja in prisotnosti plinov v predželodcih največkrat ni več pomoči.

Vzrok še ni znan

Kaj bi lahko bil vzrok pogina, še ni znano. Odvzeli so vzorce sena in briketov ter jih poslali na analizo. Opravili bodo tudi postanatomske preiskave in analize pri žirafcu, s katerimi upajo, da bodo uspeli odkriti vzrok pogina. Ob tem dodajajo, da v zadnjem času ni bilo nikakršnih sprememb v prehrani ali oskrbi žiraf. Prav tako ni bilo menjave osebja ali dobaviteljev prehrane, opazili niso nobenih nepravilnosti.

Obiskovalci naj ne hranijo živali

Ob tej priložnosti želijo v živalskem vrtu obiskovalce še enkrat opozoriti, da je hranjene živali s kruhom in slanimi prigrizki, sladkarijami in sendviči škodljivo. "En košček res ne povzroči pogina, vendar se je potrebno zavedati, da nas dnevno obišče med dva do tri tisoč obiskovalcev," so zapisali in dodali, da dvomijo, da bi bilo neprimerno hranjenje s strani obiskovalcev eden od vzrokov težav žirafca Maksa. Največkrat neprimerno hranjenje opazijo pri domačih živalih, opicah, medvedih in papigah.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.