Slovenija
67 ogledov

Poginila najmlajša šimpanza

Šimpanz Joko
1/2
ZOO Ljubljana
V ljubljanskemu živalskemu vrtu sta zaradi akutne pljučnice poginila 11-letna šimpanza Titi in Joko. Vsi šimpanzi kažejo znake okužbe.

"Prejšnji teden v četrtek so štirje najmlajši šimpanzi kazali znake prehlada in malo smrkali. Takoj smo jim dali protivnetna zdravila. V petek se je najmlajšemu Titiju stanje močno poslabšalo, težko je dihal, zavračal je vodo in hrano. Sum je bil na virusno okužbo, zato smo ga zaradi možnosti sekundarne bakterijske okužbe takoj začeli zdraviti z antibiotiki, zdravili za lajšanje dihanja in zmanjšanje vnetja. V soboto zjutraj so ga oskrbniki našli mrtvega. Titija smo takoj poslali na patomorfološko preiskavo, ki je bila takoj izvedena in ugotovljena je bila akutna pljučnica," so sporočili iz Živalskega vrta Ljubljana.

Začelo se je slabšati tudi zdravstveno stanje preostalih šimpanzov, še najhuje je bilo Joku. Zavračal je hrano in vodo, zato so ga uspavali, da bi mu lahko nudili intenzivno terapijo. Kljub trudu je pljučnica tako napredovala, da je v nedeljo poginil.

Najslabše kaže Neži

''Doslej v 40-letni vzreji šimpanzov v ZOO Ljubljana podobnega primera še ni bilo. Vsi smo pretreseni in upamo, da bodo preostali šimpanzi premagali okužbo,“ je dejala Barbara Mihelič, strokovni vodja ZOO Ljubljana.


Na protibiotični in protivnetni terapiji so tudi drugi šimpanzi. Trenutno je najslabše stanje pri 15-letni Neži, ki je četrti najmlajši šimpanz.

"'Principi zdravljenja pri šimpanzih so težji kot pri ljudeh, saj je treba za vsak večji poseg, kar je že dajanje infuzije ali samo merjenje telesne temperature, šimpanza uspavati. To lahko zanj predstavlja dodatno obremenitev in tveganje, še posebno pri zelo bolnih živalih. Pri šimpanzih bi lahko šlo za respiratorni sincicijski virus, ki po literaturi pri ljudeh navadno povzroča virusna vnetja dihal brez komplikacij, in tudi večina ljudi ima za ta virus razvita protitelesa," pa je pojasnil Marjan Kastelic, vodja veterinarske službe ZOO Ljubljana.

Prvi rezultati preiskav povzročitelja bolezni bodo znani predvidoma danes zvečer ali jutri.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.