Slovenija
31 ogledov

Poginu čebel še ni konca

Žurnal24 main
V Pomurju je prišlo do novega pogina čebel. Poginilo je že več kot deset odstotkov čebel na tem območju.

Po poročanju Uprave RS za zaščito in reševanje je danes prišlo do novega večjega pogina čebel v Pomurju. V Puconcih so poginile čebele v najmanj 115 panjih. V Lendavskih goricah so so poginile čebele v 48 panjih, v Čentibih pa v 38 panjih. Pogin so prijavili tudi v naselju Dolnji Lakoš v občini Lendava in v Lipi v občini Beltinci.

Izsledki kmalu znani
Včeraj so prizadeto območje obiskali predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč, minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejan Židan ter glavna inšpektorica inšpektorata za kmetijstvo, gozdarstvo in hrano Saša Dragar Milanovič. Zavzeli so se za čim prejšnjo analizo vzorcev pomrlih čebel. Prav tako je inšpektorat podvojil nadzor in število inšpekcijskih služb na terenu.

Na vprašanje, zakaj je bila prizadeta prav pomurska regija, je Noč včeraj dejal: "Večina pomorov se je zgodila ob cvetenju oljne ogrščice. Vsi čebelarji, ki imajo panje ob poljih, poudarjajo, da so se pomori začeli dogajati šele peti dan po cvetenju. Vprašanj je veliko, vendar pa za zdaj o vzrokih lahko le ugibamo."

Krivci bodo kaznovani
Ko bodo znani rezultati preiskav, bodo pristojni ustrezno ukrepali, napovedujejo. Če je za pogin čebel kriva nepravilna uporaba fitofarmacevtskih sredstev (FFS), bodo krivce našli in jih kaznovali. Če gre za sistemsko napako, povezano s FFS, bodo pristojne službe ukrepale in prepovedale uporabo takšnih preparatov.

Pogin prijavite
Noč vsem, ki sumijo na zastrupitev čebel, svetuje, naj pogin čebel prijavijo na številko 112. Le tako bodo lahko odkrili vzroke in krivce.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.