Slovenija
40 ogledov

Pogled od zunaj ali znotraj?

slovenija 27.02.12, Gregor Virant, Janez Jansa, Joze Smole, Ljudmila Novak, Ekon Anže Petkovšek
Policija še išče neznanca, ki je objavljal posnetke z vlade.

Ljubljanski kriminalisti po dobrem letu raziskovanja še niso odkrili, kdo je konec lanskega leta na spletu objavil posnetke nekaterih sej dveh slovenskih vlad.

"Preiskava še ni končana. Predkazenski postopek še poteka. Policija je o svojih dosedanjih ugotovitvah obvestila pristojno tožilstvo," pojasnjujejo na ljubljanski policijski upravi. Generalni sekretariat vlade je namreč takoj po objavi posnetkov vložil kazensko ovadbo, s katero neznanim storilcem očitajo izdajo tajnih podatkov.

Sodelujejo s tožilci

Kriminalisti pri iskanju krivca sodelujejo s tožilci. V preiskavo naj bi policija že takoj vključila svoje računalniške forenzike, da bi izsledili podatke računalnika, prek katerega so bili posnetki poslani na splet. Neuradno naj bi kriminalisti sumili, da je sicer za javnost zaprte seje, ki jih je vlada snemala za lastne potrebe in jih arhivsko hranila, v določenem obdobju še nekdo istočasno snemal in posnetke nato objavil. Policija pa menda za zdaj še ne more povsem jasno zaključiti, ali so neznanci v ta snemalni sistem vstopili z vdorom v računalniški sistem vlade od zunaj. Prav tako naj še ne bi bilo povsem izključeno, da v ta sistem ni vdrl nekdo, ki je z vlado na tem področju doslej kadarkoli sodeloval in to omrežje dobro pozna.

 

Komentarjev 1
  • ennanova 10:18 18.januar 2013.

    Slovenija čaka na odgovorKdo zares krade slovensko državo.http://za-misli.si/kolumne/dusan-rutar/736-slovenija-caka-na-odgovor