Slovenija
9138 ogledov

Poglejte, kako so postavili ta edinstveni most

Most nad gorenjsko avtocesto
1/3
Protim Ržišnik Perc
Dvigalo so posebej za ta namen pripeljali iz Italije. Most bo ogrevan, da pluženje ne bo potrebno.

V občini Šenčur so postavili ločni most čez gorenjsko avtocesto pri počivališču Voklo.

"Gre za edinstven primer enega redkih mostov za pešce in kolesarje nad avtocesto v Sloveniji," razlagajo pri podjetju Protim Ržišnik Perc, kjer so most projektirali. "Most odlikuje sodobna arhitekturna zasnova in kompleksna jeklena konstrukcija, ki v razponu meri 60
metrov in tehta 58 ton."

Ponoči bo osvetljen, pozimi ogrevan

Most bo ponoči osvetljen, pohodna površina pa v zimskem času ogrevana, zato pluženje in posipavanje mostu ne bosta potrebna.

Zahtevna namestitev mostu je potekala 27. marca 2018 s posebnim za ta namen iz Italije pripeljanim 400-tonskim dvigalom. "To je most dvignilo nad avtocesto in ga v samo sedemnajstih minutah namestilo na temelje na obeh straneh avtoceste, ki je bila med namestitvijo nekaj ur zaprta," razlagajo pri Protim Ržišnik Perc. 

Konstrukcijo mostu so od lani pol leta izdelovali v Tržiču, nato pa jo od letošnjega februarja sestavljali ob avtocesti na sami lokaciji.

Simbolni pomen

Zaključna dela mostu so v zadnji fazi, most pa bo slavnostno odprt v ponedeljek, 23. aprila 2018 ob 17. uri, ob prazniku občine Šenčur.

Most ima tudi simbolni pomen, predstavlja varno povezavo krajev v šenčurski občini, ki jih je pred več kot tridesetimi leti razdelila avtocesta-

Investicijska vrednost projekta, ki ga je Občina Šenčur v celoti sama financirala, znaša 605 tisoč evrov.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Lavdan 19:54 21.april 2018.

    Protim je našel norega župana, da jim je plačal in postavil spomenik. Povezavo pod avtocesto imajo v podvozu malo višje proti Kranju.

  • Tadej 11:19 21.april 2018.

    Dotrajane ceste naj raje porihtajo, ne pa neke fancy in cisto nepotrebne mostove.