Slovenija
55 ogledov

Pogodba direktorja nezakonita

Mitja Herak Iztok Golob
Občina Kranj. Ministrstvo: kršitev zakona. Možna razveljavitev pogodbe.

Pogodba o zaposlitvi direktorja občinske uprave Mitja Heraka je sodeč po mnenju ministrstva za javno upravo (MJU) nezakonita. Na to je v ponedeljek opozoril njegov predhodnik Aleš Sladojević.

Herak zavrača očitke

Herak ima pogodbo o zaposlitvi za nedoločen čas, Sladojević pa je prepričan, da jo lahko direktor občinske uprave sklene le za določen čas pet let. Zoper odgovorne osebe na Mestni občini Kranj je po njegovih besedah zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic vložil prijavo.

“Zagotavljam, da je moja zaposlitev zakonita, in ne vidim, da bi kdorkoli zlorabil položaj ali storil kaznivo dejanje. Očitke ostro zavračam,” je včeraj na novinarski konferenci odgovoril Herak. Pojasnil je, da je imel ob imenovanju na mesto direktorja status uradnika, zaradi česar mu po izteku petletnega mandata pripada zakonska pravica do nadomestnega delovnega mesta v skladu z izobrazbo. Sklenitev pogodbe za nedoločen čas se mu zato zdi logična.

Predvidene sankcije


“Zakon o javnih uslužbencih v 91. členu določa, da pridobljeni naziv uradniku ugasne z dnem prenehanja delovnega razmerja uradnika,” je pojasnilo MJU. “Torej oseba, ki je bila izbrana na javnem natečaju za direktorja občinske uprave, prej pa je imela delovno razmerje sklenjeno z delodajalcem Republiko Slovenijo (Policija), na dan sklenitve pogodbe o zaposlitvi nima več statusa uradnika in torej lahko sklene delovno razmerje z občino samo za določen čas,” so zapisali. Za morebitno kršitev so predvidene sankcije. Možna je tudi razveljavitev pogodbe o zaposlitvi, kar lahko po predhodno izvedenem inšpekcijskem nadzoru predlaga inšpektor za sistem javnih uslužbencev.

“Trdim, da je v mestni upravi dovolj strokovnega znanja, da vedo, da taka pogodba ni zakonita. Take določbe so lahko samo posledica navodil, ki so bila dana strokovnim službam,” je razloge za prijavo pojasnil Sladojevič.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.