Slovenija
18 ogledov

Pogodba je sklenjena

Mestni svetniki so na korespondenčni seji že potrdili financiranje centra, čepra Žurnal24 main
Kljub pripombam nekaterih svetnikov, da je projekt prepotraten in nepotreben, Kangler že daje tempo, da bo čim prej postavljen.

“Zemljišče, kjer bo stal Center uprizoritvenih umetnosti Maribor (Ceum) bomo odkupili od lastnika, to je podjetja Vegrad. Pogodbo smo že sklenili,” pojasnjuje Matjaž Knez, direktor podjetja ZIM zasnove in vodenje investicij, d. o. o.

Hočejo referendum
SVLR: “Referendum ni dopusten.” V LPR še vedno vztrajajo in napovedujejo zbiranje podpisov za razpis referenduma zaradi Ceuma, a so v Službi vlade RS za lokalno samoupravo in regionalno politiko (SVLR) za Žurnal24 razložili, da njihovo napovedano referendumsko vprašanje, ki se nanaša na posamični akt, ni dopustno, tudi če ga predlagajo občani z zbiranjem podpisov.

Tri milijone za zemljo...
“Pogodba bo začela veljati šele, ko bodo izpolnjeni določeni pogoji, med njimi mora biti sprejet tudi prostorski akt. Zadnji rok za izpolnitev vseh pogojev je konec septembra,” dodaja Knez. ZIM, ki je v večinski lasti mariborske občine, bo tako za okrog tri milijone evrov kupil dobrih osem tisoč kvadratnih metrov zemljišča (danes industrijska stavba tkalnice in predilnice Merinka) in na njem zgradil omenjeni center. ZIM, ki je lansko poslovno leto končal s slabega pol milijona evrov izgube, bo tako za financiranje nakupa zemljišča in gradnje centra najemal kredite.

... 40 milijonov za najem

Mestna občina Maribor se bo s sklenitvijo najemne pogodbe z ZIM zavezala, da bo za najmanj 20 let najela del centra. V dveh desetletjih bo tako samo za najem plačala par evrov manj kot 40 milijonov, poleg tega pa bo morala med drugim plačati tudi obratovalne stroške in 
zavarovanje.

Konec septembra je zadnji rok za izpolnitev vseh pogojev, da bo pogodba o nakupu zemljišča veljavna.
Matjaž Knez

“To ni Pandurjev projekt”
V študiji izvedljivosti, ki so jo dobili mestni svetniki med gradivom za 16. korespondenčno sejo, je investicija centra ocenjena na okoli 50 milijonov evrov. Kljub temu pa se ocene o vrednosti investicij razlikujejo. ZIM, ki bo kupil zemljo, bo tudi financiral gradnjo. Medtem ko direktor ZIM trdi, da bo takšna investicija vredna okoli 35 milijonov evrov, je Franc Kangler pojasnil, da jo oni ocenjujejo na 24 milijonov evrov. “Ne vem, zakaj toliko dvigovanja prahu okoli projekta, ki sploh ni Pandurjev, ampak bo to večnamenski objekt, ki ga podpira tudi ministrstvo za kulturo. Na mizi že imam pismo o nameri s podpisom ministrice Majde Širca, ki nam zagotavlja štiri milijone evrov za opremo v novem centru,” pravi Kangler. Na ministrstvu za kulturo povedo, da si bodo center prizadevali financirati, a kolikšen bo njihov delež, še ni določeno. Na po njihovem nesmiselno posredno in neposredno porabo občinskih proračunskih sredstev so opozorili v Društvu za razvoj humanistike Zofijini ljubimci, v Listi za pravičnost in razvoj (LPR) in stranki Zares.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.