Slovenija
43 ogledov

"Pogodba ni predvidevala razlike v ceni"

Dragan Valenčič, župan Občine Šempeter - Vrtojba, ostro nasprotuje podelitvi kon Žurnal24 main
Prodaja zemljišč na mejnem prehodu Vrtojba še vedno buri duhove. Na očitke aktualnega občinskega tajnika Petra Ptičaka se je oglasil bivši župan Dragan Valenčič.

Prodaja zemljišč na mejnem prehodu Vrtojba še vedno buri duhove. Na očitke aktualnega občinskega tajnika Petra Ptičaka o oškodovanju občine pod nekdanjim županom Draganom Valenčičem se je odzval slednji. Računsko sodišče je namreč opravilo revizijo poslovanja z nepremičninami Občine Šempeter - Vrtojba v letih 2008 in 2009 in izdalo negativno mnenje.

Kot pravi Valenčič, je pomemben podatek, da računsko sodišče ni zahtevalo razveze pogodbe za prodajo zemljišč na mejnem prehodu Vrtojba. "Če sta novi župan in tajnik smatrala, da je bila ugotovljena škoda, zakaj od Projekta zemljišča nista zahtevala nazaj?" se sprašuje Valenčič. Za takšno potezo sta po njegovem imela čas vse od nastopa mandata, zagotovo pa vse od objave revizijskega poročila.

"Prosilcu in kupcu zemljišča Aleša lacta je občinski svet 7. julija 2011 dal pozitivno mnenje za lokacijo igralnega salona na omenjeni parceli. Torej je občinski svet sam s pozitivnim soglasjem prispeval k tej ceni, sicer do nakupa sploh ne bi prišlo oziroma tudi lahko sploh ne pride," pravi Valenčič.

Peter Ptičaka iz Občine Šempeter - Vrtojba odgovarja, da je bila "pogodba za prodajo zemljišč na MMP Vrtojba med Občino Šempeter - Vrtojba in Projekt d.d., Nova Gorica sklenjena 5. januarja 2005. Revizijsko poročilo računskega sodišča ugotavlja, da je bil kupec dolžan pridobiti gradbeno dovoljenje za izgradnjo objektov v osemnajstih mesecih od sklenitve pogodbe oziroma najkasneje do konca leta 2008 po sklepu občinskega sveta. Kupec ni zaprosil za gradbeno dovoljenje in ga ni pridobil, občina pa tudi ni sprožila postopkov razveze pogodbe zaradi neizpolnjenega bistvenega pogoja iz pogodbe in javnega zbiranja ponudb, to je pridobitev gradbenega dovoljenja v določenem času. Postopki razveze pogodbe bi se lahko začeli že konec leta 2008, ko je bil župan Dragan Valenčič."

Pogodba ni predvidevala razlike v ceni

Valenčič se sprašuje tudi, zakaj se župan z družbo Projekt ni dogovoril za razliko v ceni, če pa to ne bi bilo sprejemljivo, bi po njegovem občina lahko sama kupcu prodala zemljišče "po očitanih 180 evrov".

Ptičaka odgovarja, "da pogodba, ki jo je s Projekt d.d., Nova Gorica podpisal Dragan Valenčič, ni predvidevala razlike v ceni, ki bi jo dobila občina ob preprodaji zemljišč na MMP Vrtojba".

Za konec se sprašuje, ali morda župan in tajnik s predlogom o pozitivnem soglasju, ki je bilo izglasovano lastniku družbe Projekt, dvigujeta ceno. Peter Ptičaka na to odgovarja: "Vsa opozorila občinskih svetnikov in svetnic iz preteklega mandata, v zadevi prodaje zemljišč na MMP Vrtojba, ki jih Dragan Valenčič ni upošteval, se pod novim vodstvom urejajo."

Razveze niso zahtevali

Na računskem sodišču smo preverili ali bi v tem konkretnem primeru občina lahko odstopila od pogodbe in razveljavila prodajo zemljišča. Odgovorili so nam, da je na podlagi revizijskega poročila razvidno, da računsko sodišče ni zahtevalo razveze pogodbe. "Razlogov za to je več. Razveza pogodbe ni edina možnost (kot je navedeno v točki 2.4.2.a, stran 21 revizijskega poročila), dejstvo pa je, da bi se občina morala odzvati na zamudo glede izpolnitve obveznosti. Poleg tega je treba poudariti, da je bil del zemljišč že ponovno prodan."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.