Slovenija
16 ogledov

Pogodba parafirana, Erjavec ima težave

seja dz Saša Despot
O vsebinskem delu so stranke usklajene, pri ministrskih kandidatih pa je očitno še vse odprto. Prvak DeSUS-a je priznal, da imajo v stranki problem pri imenu za kulturni resor.

Vodje SMC, DeSUS in SD, Miro Cerar, Karl Erjavec in Dejan Židan so v prostorih poslanske skupine SMC parafirali besedilo koalicijskega sporazuma, je potrdil mandatar Miro Cerar.V besedilu so zapisali le razdelitev resorjev po koalicijskih strankah, ni pa še imen ministrskih kandidatov. Ta naj bi bila znana v ponedeljek, ko je predviden tudi podpis sporazuma.

Negotova usoda Julijane Bizjak Mlakar

Erjavec priznava, da ne ve, kako bo potekal kadrovski del pogajanj oziroma usklajevanje glede ministrskih kandidatov.

"V DeSUS imamo problem glede ministra za kulturo," je novinarjem povedal Erjavec in spomnil, da je strankina kandidatka za ta resor Julijana Bizjak Mlakar deležna kritik nekaterih kulturnikov. Bizjak Mlakarjeva se je sicer nedavno sestala s predstavniki Društva slovenskih pisateljev in Slovenskega centra PEN. Erjavec ima, kot je dodal, informacije, da "te kritike niso več tako ostre".

Na vprašanje, kakšno je mnenje predsednika SMC in mandatarja Mira Cerarja o morebitni kandidaturi Bizjak Mlakarjeve, pa je Erjavec odgovoril, da je to treba vprašati mandatarja. Je pa zagotovil, da zaenkrat ministrski kandidati iz kvote DeSUS ostajajo isti, kot tudi resorji, ki bi pripadli tej stranki.

"Vztrajali bomo pri tem, kar nam pripada glede na volilini rezultat"

Po trenutnem dogovoru DeSUS pripadajo štirje resorji. Poleg ministrstva za kulturo za to funkcijo bi na čelu zunanjega ministrstva ostal Erjavec, urad za Slovence v zamejstvu in po svetu bi vodil dosedanji minister brez resorja Gorazd Žmavc, ministrstvo za okolje in prostor pa bi prevzel poslanec in podpredsednik DeSUS Tomaž Gantar.

Na vprašanje, ali bodo v DeSUS vztrajali do konca pri kandidaturi Bizjak Mlakarjeve, pa je Erjavec odvrnil, da bodo "vztrajali pri tem, kar nam pripada glede na dosežen volilni rezultat". Potrdil je tudi, da bodo organi DeSUS koalicijski sporazum potrjevali v ponedeljek.

Cerar, ki že od minulega tedna opravlja razgovore s potencialnimi ministrskimi kandidati, mora kandidatno listo v DZ vložiti do torka, 9. septembra.

Komentarjev 4
  • Avatar Michel Franco HD
    Michel Franco HD 04:55 09.september 2014.

    Ah vse je ena farsa za rajo! :(

  • rogixl 20:44 03.september 2014.

    Najbolje da še kulturni resor prevzame Erjavec. To še ni bil.

  • KLOBO 15:27 03.september 2014.

    Kaj res ni SLO več vredna od teh butalcev, ki jih gledamo že leta in leta kako uničujejo SLO in samo rotirajo iz enega ministrskega stolčka na drugega !!