Slovenija
14 ogledov

Pogodba za projekt Cerod II podpisana

Dejan Židan Saša Despot
Minister za kmetijstvo in okolje Dejan Židan in novomeški župan Alojz Muhič sta po dopoldanskem zapletu le podpisala pogodbo za kohezijski projekt Regijski center za ravnanje z odpadki Dolenjske.

Župani Dolenjske, Bele krajine in Posavja so le dočakali podpis pogodbe o evropskem sofinanciranju okoli 32,5 milijonov evrov vredne naložbe v regijski projekt centra za ravnanje z odpadki Cerod II. Židan jim je ob tem čestital za vztrajnost in priznal, da država do svojih občin v iztekajočem se kohezijskem obdobju ni bila najbolj korektna. "Država si ne more domišljati, da ima pravico vsako leto spreminjati pogoje," je izpostavil minister.

Sicer pa je Židan poudaril, da je Slovenija lansko leto končala z eno najvišjih stopenj gospodarske rasti v EU, saj se je njen bruto domači proizvod v zadnjem trimesečju okrepil za več kot dva odstotka. Kot je spomnil minister, je to tudi zasluga uspešnega izvajanja okoljske kohezijske politike.

Pogodb več kot je na voljo sredstev

Od 545 milijonov evrov, kolikor je v iztekajoči se finančni perspektivi na voljo za za okoljsko kohezijo, je država lani podpisala za 300 milijonov evrov pogodb o sofinanciranju, letos pa jih bo skupaj še za 160 milijonov evrov, je ocenil Židan. S tem je skupaj podpisanih pogodb celo več, kot je na voljo sredstev, natančneje za 680 milijonov evrov. "To je rezerva, ki nam mora omogočiti, da izkoristimo vsak evro, ki nam je na razpolago," je poudaril minister.

Židan je ob tem župane v zvezi s projektom Cerod II prosil, naj pazijo na tistega, ki bo izvajal investicijo - gradbenike in nadzornike - da se bodo držali rokov.

Muhič, ki je pogodbo podpisal v imenu 15 županov, pa je izpostavil, da so si s podpisom občine odprle vrata za nadaljnje delo. "Zavedamo se odgovornosti in vseh zadev, ki iz pogodbe izhajajo," je poudaril in izrazil prepričanje, da bodo kljub zamiku pri podpisu pogodbe lovili postavljene roke in bodo konec leta 2015 lahko odprli novi center.

Slab začetek, srečen konec

Pogodbo bi sicer Židan in Muhič danes morala podpisati že v dopoldanskih urah, a se je zapletlo. Kot je takrat poudaril Muhič, je bil za župane sporen del pogodbe, ki je predvideval, da se projekt ne sofinancira, dokler nista pridobljena okoljevarstveno in gradbeno dovoljenje. Župani so vztrajali, da bi se morala upoštevati samo dva roka, začetek in konec del. Kasneje so uspeli vsebino pogodbe uskladiti, da je do podpisa vendarle lahko prišlo.

V projektu Cerod II, ki je vreden približno 32,5 milijonov evrov, sodeluje 15 dolenjskih, belokranjskih in posavskih občin. Občine bodo v ta projekt investirale dobrih 10 milijonov evrov. Poleg tega so pridobile pravico črpanja 19 milijonov evrov iz kohezijskega sklada in nekaj več kot tri milijone evrov iz državnega proračuna, pojasnjujejo na okoljskem ministrstvu.

Projekt obsega modernizacijo regionalnega centra za ravnanje z odpadki z izgradnjo objektov za mehansko biološke obdelave odpadkov, čiščenje odcednih voda in izrabo odlagališčnega plina. Z izvedeno drugo fazo projekta bo tako mogoče odlagati odpadke na odlagališče, zgrajeno v okviru prve faze, do leta 2042.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.