Slovenija
10 ogledov

Pogodbe na plan ali slovo

O tem, da Brezovar med službenim časom honorarno predava, smo decembra prvi pisa Žurnal24 main
Sum korupcije. Inšpektor za delo Brezovar je obširno predaval, ob prijavah pa ni ukrepal.

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je ministru Ivanu Svetliku priporočila, naj analizira delovanje delovne inšpekcije in od glavnega inšpektorja Boruta Brezovarja zahteva razkritje avtorskih in podjemnih pogodb, prek katerih je v zadnjih štirih letih predaval za različna podjetja, ki jih je nadziral njegov inšpektorat. Brezovarjeve pogodbe naj nato primerja z nadzori, in če se bodo izkazale nepravilnosti, KPK priporoča, naj minister Brezovarja razreši.

Brezovar: To je neumnost
“Če so podatki ali dokazi, pričakujem, da jih bo KPK predložila. Gotovo jih bomo resno proučili,” se je po seji vlade odzval Svetlik, ki ga je novica menda presenetila.

Preberite, kako je Brezovar v času službe predaval za zasebno podjetje.

KPK Brezovarju očita, da inšpekcija ob prijavah kršitev temeljnih pravic delavcev in šikaniranju ni ukrepala. “Vrsto let se je dogajal pingpong med različnimi pristojnimi organi na področju, na katerem bi morala ukrepati inšpekcija za delo,” je utemeljil predsednik KPK Goran Klemenčič.

Po njegovih besedah obstajajo tudi sumi navzkrižja interesov in korupcije pri njegovem “precej obsežnem predavateljskem in svetovalnem delu”. Tiskovna predstavnica KPK Barbara Fürst pa je poudarila, da je komisija do ugotovitev prišla na podlagi več primerov, prve so obravnavali že pred nekaj 
leti.

Brezovar dogajanja ni želel komentirati in je novinarjem odgovoril le, da gre za neumnost.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.