Slovenija
11 ogledov

Pogodbe za določen čas ostajajo

Andrej Vizjak Boštjan Tacol
Vlada. Namesto obdobij, krajši odpovedni roki.

Ker je vlada socialnim partnerjem kompromisni predlog o reformi trga dela izročila šele dobre pol ure pred začetkom pogajanj, sindikati o tem včeraj niso sprejeli stališč. Pogajanja se nadaljujejo v petek.

Omejitve določenega časa

Od enotne pogodbe za nedoločen čas ostaja v njem le prilagoditveno obdobje. Pogodbe za določen čas bi bile še možne. Vlada pa predlaga, da število delavcev za določen čas ne bi smelo preseči 15 odstotkov zaposlenih za nedoločen čas. Če bi v podjetju delali začasni delavci, teh ne bo smelo biti več kot 20 odstotkov od zaposlenih za nedoločen čas. Razen pri nadomeščanjih, tujcih in vodilnih delavcih, začasne pogodbe ne bodo smele trajati dlje kot dve leti za isto delo.

Dovolj bo ustna seznanitev

Pri odpovedi iz krivdnih razlogov bi lahko delodajalec delavca s kršitvami seznanil le ustno, odpoved pa bi moral vročiti pisno. Pri odpovedih v času poskusnega dela, ki bi lahko trajalo do šest mesecev, bi bil odpovedni rok sedem dni. Če bi bil delavec zaposlen do enega leta, bi bil odpovedni rok 15 dni, če bi delal v istem podjetju do dve leti pa 30 dni. Nato bi odpovedni rok naraščal za dva dni na vsako izpolnjeno leto, vendar skupno ne bi presegel 60 dni. Pri krivdnih razlogih bi bil odpovedni rok za delavce, zaposlene manj kot eno leto 15, več kot eno leto pa 30 dni.

Posegi v odpravnine

Če bi bil delavec pri delodajalcu manj kot deset let, bi mu ob odpovedi iz poslovnih razlogov pripadala petina povprečne plače za vsako leto oziroma četrtina, če je pri njem delal več kot deset let. Mamam pogodb ne bi smeli odpovedati med dojenjem, a le do otrokovega enega leta.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.