Slovenija
113 ogledov

Pogodbe za Žito po slovaških zakonih

polnovreden kruh
1/3
Shutterstock
Sindikat: To je groba kršitev, iz delavcev se delajo norca. Prijavili so jih inšpektoratu.

“Ne morem verjeti, kaj se gredo. Kot da se kdo šali. Da se da slovenskim delavcem pogodba, kjer je citiran slovaški zakon in da se jim ponuja plačilo za 375 evrov bruto na mesec, je katastrofa,” je za Žurnal24 pojasnil Gregor Cerar, sekretar Območne organizacije Podravje in Koroške ZSSS.

Plača 375 evrov bruto

Na uredništvo smo namreč prejeli scan pogodb o zaposlitvi za najete delavce v podjetju Žito v Mariboru, kjer so citirani slovaški zakoni in obljubljena bruto plača 375 evrov. “Gre za Slovence, ki živijo v Sloveniji. To je nedopustno,” dodaja Cerar. Vso zadevo je že prijavil Inšpekturatu za delo RS, o tem, kaj “se gredo s to pogodbo”, pa je vprašal tudi vodstvo podjetja Žito v Mariboru. “Gre za novo agencijo z najetimi delavci, s katerimi je Žito podpisal pogodbo o sodelovanju. Sodelovanje z agencijo za najete delavce ni prisiljeno ali vsiljeno in je odločitev posameznika. Sicer s to agencijo v Mariboru  sodeluje več podjetij. Vaš mail  bom posredovala pravni službi Žito, ki sodeluje s to agencijo,” pa je sindikalistu odgovorila direktorica mariborske enote Žito.

V pogodbi, ki smo jo dobili posredovano, je zapisano tudi, da je kraj dela v Košicah. Pogodba je napisana v polomljeni slovenščini, kjer so citirani slovaški zakoni o delu.

V pogodbe nimajo vpogleda

"Od agencije, ki zagotavlja kadrovske storitve, smo za potrebe naše proizvodnje že pred časom  prejeli ponudbo, ki se nam je zdela cenovno sprejemljiva, zato  smo z njo podpisali pogodbo o medsebojnem sodelovanju pod pogoji, ki omogočajo izpolnjevanje vseh zakonskih obveznosti. Uporabljanje storitev kadrovskih  agencij (v Skupini Žito sodelujemo z več kadrovskimi agencijami) je v Skupini Žito d.d. potrebno zato, ker količine naročil na posameznem trgu nihajo in teh nihanj ni mogoče predeti vnaprej. Tako najeta delovna sila preko kadrovskih agencij pa zagotavlja hitro odzivanje in prilagajanje tržnim potrebam. Odstotek na ta način občasno najetih delavcev znaša 5 odstotkov vseh zaposlenih v Skupini Žito,“ je za nas povedal Zdravko Sančanin, direktor kadrovskega in pravnega področja v Skupini Žito in dodal, da so pogodbe med agencijo in najetimi delavci izključno stvar bilateralnega in zaupnega odnosa med agencijo in delavci, zato v te pogodbe nimajo vpogleda.

"Smo pa takoj, ko smo bili na to vsebino opozorjeni, konkretno agencijo zaprosili za pojasnilo, ki ga v tem trenutku še pričakujemo. Vsekakor si Skupina Žito ne želi in ne dopušča možnosti, da bi znotraj naših delovno pravnih procesov prihajalo do kršenja veljavne zakonodaje. Zato smo že pozvali našega pogodbenega partnerja naj se izjasni o konkretni problematiki. V primeru, da se bodo očitki o kršenju delovno pravne zakonodaje izkazali za upravičene, se bomo odločili o nadaljnjih korakih ter temu primerno tudi ustrezno ukrepali,“ je še povedal Sančanin.

Plače izenačene s plačami delavcev v Žitu

Iz družbe ABF, ki je pooblaščen predstavnik za slovaško družbo PR Job Service, so sporočili, da so plače delavcev, ki delo v Žitu opravljajo preko Job Service, izenačene s plačami delavcev v Žitu. Enako velja za delovne ure, delavci pa so praviloma zaposleni za polni delovni čas, in sicer 40 ur na teden in poleg polnega delovnega časa lahko opravlja nadure, vendar po zakonodaji do največ 250 ur na mesec.

Komentarjev 7
  • dragec 09:24 04.januar 2013.

    najslabši kapitalist je kapitalis iz Slovenije!!!

  • Lavdan 16:24 03.januar 2013.

    Kar smo hoteli to imamo. Z zakonom bi morali prepovedati vsa posredništva oz. vse izkoriščevalske zaslužke na račun drugega. Če misliš delati zaposli delavce, ali pa prenehaj. Več je posrednikov, večja je možnost, da delavec ostane brez zaslužka.

  • hejki 16:00 03.januar 2013.

    Pa ukinit tudi te agencije. Kdo je še njih sploh zmislil. Slovenec se hoče zaposliti v Slovenskem podjetju, pa se lahko samo preko agencije. In potem dobi manjšo plačo na račun tega podjetja, ker mu poberejo procente. Zakaj se rabi ...prikaži več agencije pri nas? To je katastrofa kakšno izkoriščanje ljudi je to.