Slovenija
13 ogledov

Pogoji drugih občin za vpis v vrtce so nepravični

Vrtec Shutterstock
V Ljubljani menijo, da kriteriji drugih občin za vpis v vrtec povzročajo nepravičnosti.

Če bi za sprejem v vrtec upoštevali zaposlenost staršev, bi to povzročilo kup nepreverljivih podatkov in nepravičnosti, za razliko mnogih drugih občin menijo v Ljubljani. 

"Kriterij zaposlenosti staršev bi bil primeren, če bi sistem zaposlovanja v Sloveniji omogočal stabilne in verodostojne podatke in bi bile zaposlitve bolj zanesljive. Žal pa je dinamika zaposlovanja, zlasti za določen čas, in posledično krajše ali daljše brezposelnosti tako pogosta, da bi lahko uvedba tega kriterija povzročila bistveno več nepreverljivih podatkov ob vpisu in s tem večje nepravičnosti pri sprejemanju otrok v vrtce, zato ocenjujemo, da smo z obstoječimi kriteriji uspešno uravnotežili različne situacije med družinami,“ meni Marija Fabčič, vodja Oddelka za predšolsko vzgojo in izobraževanje v Mestni občini Ljubljana. 

Upoštevajo le stanje na dan oddaje vloge

Ljubljana pri vpisu v vrtce ne daje prednosti otrokom zaposlenih staršev. V torek smo poročali, da občine Maribor, Celje in Kranj pri vpisu v vrtec dajejo prednost staršem, ki so zaposleni, pri tem pa upoštevajo le stanje na dan oddaje vloge in ne na primer na dan vpisa. Tako se lahko zgodi, da je nekdo na dan oddaje vloge zaposlen, ko gre otrok v vrtec, pa je že brezposeln, a za svojega otroka klju temu dobi vrtec, medtem ko nekdo, ki je zdaj brez službe, pa jo bo avgusta imel, vrtca ne bo dobil.Ne le do vpisa, čakalni seznam je nedotakljiv do naslednjega leta, ne glede na to, ali starši v tem času dobijo ali izgubijo službo. 

Pomembna predvsem stalnost bivanja in starost otroka

V Ljubljani imajo prednost otroci staršev s stalnim prebivališčem v občini in stalnostjo, starejši otroci, otroci iz socialno ogroženih družin in otroci s posebnimi potrebami. "Že v spomladanskem roku smo v vrtec sprejeli vse otroke staršev iz MOL s stalnostjo bivanja, ki so z začetkom šolskega leta izpolnjevali starostni pogoj najmanj 11 mesecev in imeli izbiro kamorkoli. Trenutno imamo na čakalnem seznamu 354 otrok prvega starostnega obdobja, med njimi je 74 takih, ki imajo dosežene pogoje glede stalnega prebivališča in stalnosti, ob vpisu pa niso dosegali starosti oziroma čakajo točno določeni vrtec,“ je še dodala Marija Fabčič. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.