Slovenija
444 ogledov

Pogoji za starostno pokojnino v letu 2016

Upokojenci Saša Despot
Tudi v naslednjem letu se v skladu s sprejeto pokojninsko reformo pogoji za upokojitev zaostrujejo. Upokojevali se bomo nekoliko starejši in z več obvezne pokojninske dobe.

Slovenci se po podatkih ministrstva za delo v večini še vedno upokojujemo takoj, ko je to mogoče. A v skladu s pokojninsko reformo ZPIZ-2 se za pridobitev pravice do starostne pokojnine v letu 2016 oba pogoja (starosti in pokojninske doba) tako za moške kot tudi za ženske zaostrujeta.

Poleg tega pa se s prihodnjim letom podaljšuje tudi obdobje, ki se upošteva za izračun pokojninske osnove. V preteklem letu so se upoštevale osnove iz katerih koli najugodnejših zaporednih 21 let zavarovanja od leta 1970 dalje, v letu 2016 pa se bo upoštevalo 22 let, to obdobje pa se bo postopno povečevalo do 24 let.

Zpiz | Avtor: Zpiz Zpiz

Kot pojasnjujejo na zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, pa je pravico do starostne pokojnine mogoče v določenih primerih pridobiti tudi pri nižji starosti, kot je navedena v zgornji tabeli (vstop v obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje pred 18. letom starosti, služenje obveznega vojaškega roka, skrb za otroke v prvem letu starosti, delo na delovnih mestih, kjer se je zavarovalna doba štela v povečanem trajanju (beneficirana doba), osebne okoliščine, pogojene z zdravstvenim stanjem, zaradi katerih so bile osebe do 31. decembra 2000 upravičene do štetja zavarovalne dobe s povečanjem, nato pa do prištete dobe).

Pogoji za pridobitev pravice do predčasne pokojnine v letu 2016

Za izpolnitev pogojev za pridobitev pravice predčasne pokojnine v letu 2016 mora ženska dopolniti starost 59 let pri 39 let in 4 mesece pokojninske dobe, moški pa starost 59 let in 4 mesece pri 40 let pokojninske dobe.

Predčasna pokojnina se odmeri od pokojninske osnove, izračunane na enak način, kot je določen za odmero starostne pokojnine, in v enakem odstotku kot bi se, glede na dopolnjeno pokojninsko dobo, odmerila starostna pokojnina. Tako odmerjena pokojnina se nato zmanjša za vsak mesec manjkajoče starosti do dopolnitve 63 let za ženske in 65 let za moške za 0,3 odstotka, vendar največ za 18 odstotkov.

Zmanjšanje pokojnine je trajno. Pri predčasni pokojnini ni možno zniževati zahtevane starosti na nobeni podlagi.

Pogoji za pridobitev pravice do vdovske pokojnine v letu 2016

Posameznik bo naslednje leto praviloma pridobil pravico do vdovske pokojnine, če je dopolnil 55 let starosti. V letošnjem letu je bil kriterij 54 let in 6 mesecev starosti.

Komentarjev 12
  • Aleta 15:37 02.december 2016.

    Kako te ni sram????

  • Ferluci 13:41 18.november 2016.

    Saj ni o tem govoril. Navedel je dejstva. Pozabil je le še na trgovske centre in kafiče v dopoldanskem in popoldanskem času.

  • Pepa 11:12 05.oktober 2016.

    Ti boš večno mlad!