Slovenija
97 ogledov

Pogoji za zapor izpolnjeni

Damjan Puzavac je konec leta 2001 skupaj z Markom Oseljem pobegnil iz zapora v S Žurnal24 main
Damjan Puzavac zaradi umora v Srbiji za domače rešetke.
Sojenje "dobrotniku"
Zagovor. Puzavcu sicer na ljubljanskem sodišču trenutno sodijo, ker naj bi v petih, posebej zato najetih stanovanjih v Ljubljani, 12 deklet silil v prostitucijo. Obtoženi trdi, da je le nesebično pomagal prijateljicam, ki so tako želele služiti. “Najbrž so mi pomirjevala vplivala na spomin,” je Puzavac včeraj zagotavljal sodnici, ko mu je prebirala obremenilne dokaze, ki so jih policisti zbrali pred junijsko aretacijo.

“Pritožbi se zavrneta kot neutemeljeni,” se glasi odločitev višjega sodišča, ki je obravnavalo pritožbo Damjana Puzavca in njegovega zagovornika na odločitev okrožnega sodišča. Sodišče je namreč ugodilo zahtevi srbskega sodišča, da Puzavac, ki je bil leta 2002 v Srbiji pravnomočno obsojen na 11 let zapora zaradi umora, zaporno kazen prestaja v domači državi.

Vzajemnost obstaja
Puzavčev zagovornik Iztok Drozdek je pritožbo utemeljeval z dejstvom, da v času sojenja med Srbijo in Slovenijo še ni bila vzpostavljena dejanska vzajemnost, ki omogoča, da se izvršitev kazni za kaznivo dejanje v eni državi lahko prenese na matično državo. “Dejanska vzajemnost obstoji le med državami EU,” je prepričan strokovnjak za mednarodno kazensko pravo Ljubo Bavcon. Razen, če je med državama vzpostavljeno drugačno razmerje, dodaja.

Puzavcu so bile v Srbiji kršene tudi človekove pravice, saj mu je bila kršena pravica do obrambe, v času pridržanja so ga mučili.
Iztok Drozdek, odvetnik

Glede na to, da tako srbski kot slovenski zakon o kazenskem postopku predvideva možnost, da domače sodišče izvrši tujo sodbo, pomeni, da med državami obstaja dejanska vzajemnost, pravijo na ministrstvu za pravosodje. “Vzajemnost mora obstajati v času posredovanja prošnje za izročitev,” dodajajo na ministrstvu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.