Slovenija
30 ogledov

Pogorišče bo širše

V delavnicah Srednje šole Črnomelj izdelujejo rezervne dele za servisiranje proi Žurnal24 main
Secop. Podjetij in obrtnikov, ki služijo kruh pri Secopu, ni malo. Med njimi tudi srednja šola.

Preselitev večjega dela proizvodnje Secopa na Slovaško pretresa tudi številna podjetja in obrtnike, ki z njim poslovno sodelujejo. Na vprašanje, kateri so ti, je Matjaž Strmec, direktor Secopa, odgovoril: “Z nami sodeluje veliko lokalnih podjetij. Najbližje in največje je sosednji Livar, kar nekaj je kooperantov in podizvajalcev ter manjših podjetnikov – ključavničarjev in prevoznikov – in tudi Srednja šola Črnomelj.”

Vsaj 50 obrtnikov
Pavlina Svetič, predsednica Območne obrtne zbornice Črnomelj, ocenjuje, da s Secopom sodeluje okrog 50 tamkajšnjih obrtnikov. “Takih, ki bi delali izključno za Secop, mislim, da ni. A kljub temu bo izpad prihodkov velik, kar bo posledično pomenilo izgubo kar nekaj delovnih mest,” meni.

Livar ne bo odpuščal

Zapiranje Secopa za Livar, kot nam je povedal Damjan Debeljak, predsednik uprave, pomeni veliko izgubo, saj je Secop po prihodkih njihov drugi največji kupec, poleg tega pa njihov velik dobavitelj odpadnega železa za proizvodnjo. “Delavcev zato ne bomo odpuščali, temveč se bomo proizvodno in prodajno postopoma preusmerili na druge programe,” je dejal Debeljak.

Udarec za šolo
“S Secopom smo v dvojni povezavi; zanj delajo naše šolske delavnice, poleg tega pa v podjetju precejšnji del dijakov opravlja praktična usposabljanja,” nam je pojasnil Brane Adlešič, ravnatelj Srednje poklicne in strokovne šole Črnomelj. O poslovnem sodelovanju s Secopom je Stanko Kostelac, vodja šolskih delavnic, v katerih zaposlujejo 16 ljudi, dodal, da jim na leto prinaša do 500 
tisoč evrov prihodka.      

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.