Slovenija
21 ogledov

Pogovori le stekli

Italijani skrivajo, kako bi morebitna nesreča vplivala na okolje in bližnje preb
1/2
Žurnal24 main
Na Brdu pri Kranju slovenska in italijanska stran nista dosegli nobenega preboja, so pa zadovoljni, da so se vsaj začeli pogovarjati.

Predstavniki slovenske in italijanske diplomacije v ponedeljek na Brdu pri Kranju niso dosegli bistvenega napredka. Slovenija bo še naprej zahtevala analizo čezmejnih okoljskih vplivov, za katero italijanska stran trdi, da naj bi jo že poslala, poroča Pop TV.

Italijanska ministrica za okolje Stefania Prestigiacomo je po zasedanju koordinacijskega odbora ministrov Slovenije in Italije dejala, da bo Italija v zvezi s plinskimi terminali Sloveniji poslala dodatno dokumentacijo. Slovenski okoljski minister Karl Erjavec pa je znova zatrdil, da bo Slovenija na vsak način varovala svoje interese.

Brez izkupička so ostali tudi predstavniki manjšin, saj jih italijanski oblastniki niso niti želeli sprejeti. Dobili niso namreč nobene konkretne obljube, da bodo dobili nazaj milijon evrov sredstev, ki jim jih je odvzela vlada Silvia Berlusconija, kot protikrizni varčevalni ukrep.

Protestirali proti terminalom
Okoljska nevladna organizacija Alpe Adria Green v sodelovanju z Zvezo za varstvo okolja Slovenije pa je v ponedeljek pred parlamentom protestirala proti postavitvi terminala.

Nekaj deset ljudi je opozarjalo na katastrofalne učinke na okolje. Med drugim je bilo med protestniki slišati izjave, da "so nas prodali" in "da ne enega, dva terminala nam bodo zgradili". Protestniki so opozorili na cenzuro lokalnih medijev, ki o ekoloških posledicah niso poročali.

 

 

Italijanski predstavniki so predsedniku državnega zbora Pavlu Gantarju izročili tudi memorandum glede gradnje terminala, slovenski predstavniki pa so memorandum s peticijo odnesli na italijansko veleposlaništvo. Gantar meni, da so vse raziskave dobrodošle, in hkrati dvomi, da je takšen objekt v Tržaškem zalivu okoljsko sprejemljiv.

Gantar pričakuje, da bosta slovenska in italijanska stran jasno postavili zahtevo, da mora presoja teh stvari potekati v skladu z evropsko zakonodajo.

Erjavec ni preveč optimističen
Erjavec je pred srečanjem z italijansko ministrico za okolje Stefanio Prestigiacomo ponovil nasprotovanje Slovenije gradnji plinskih terminalov na Tržaškem. Čeprav sam ni preveč optimističen, pa upa, da bo italijanska stran razumela pripombe naše države.

Erjavec je spomnil, da Slovenija gradnji plinskih terminalov nasprotuje, ker nimamo čezmejne presoje o morebitnih okoljskih vplivih tega projekta. "Velike pomisleke imamo tudi glede varnostnega vidika," je dodal.

Družba Terminal Alpe Adriatico namerava sredi Tržaškega zaliva zgraditi terminal za sprejemanje in uplinjevanje tekočega plina. Hkrati pa bodo zgradili podmorsko-podzemski plinovod, ki bo povezal terminal z italijanskim nacionalnim omrežjem SNAM.

Slovenija se poleg tega ne strinja, da se projekti plinovoda ter plinskih terminalov na kopnem v Žavljah in v Tržaškem zalivu vodijo ločeno. Plinovod ne bi smel teči pod morjem, plinski terminal sredi Tržaškega zaliva pa je nesprejemljiv predvsem zato, ker dvokilometrski varnostni pas sega tudi na območje slovenske države, zahteval bi tudi spremembe plovnega režima.

Mešanje pod mizo
V Alpe Adria Green so avgusta opozorili, da imajo dokaze, da Italijani prikrivajo katastrofalne posledice gradnje plinskega terminala v Žavljah. Podatki naj bi bili netočni zlasti v tistem delu, ki predvideva možne posledice v primeru nesreče in vplive na okolje.

Italija preslišala opozorila
Tudi Evropska komisija je Italijo že na začetku leta opozorila, da v zvezi z načrti za gradnjo plinskih terminalov ne izpolnjuje evropske direktive, a je Italija opozorila preslišala.

Naši zahodni sosedi bi namreč morali prebivalcem okoliških krajev razložiti, kakšni bi bili varnostni ukrepi, če bi prišlo do nesreče oziroma napake na terminalu, vendar tega še do danes niso naredili.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.